Már most nevezési rekordot döntött az ötvenedik Rolex Fastnet Race

A Royal Ocean Racing Club által szervezett regatta július 22-én, szombaton rajtol Cowesból, és egészen elsöprő iránta az érdeklődés.

A klasszikus 600 mérföldes tengeri versenyek közül mindig a Fastnet Race-en gyűlik össze a legnagyobb mezőny, a folyamatos növekedés eredménye a 2019-es rekord lett. Az idén – amikor évfordulót is ünnepelnek – minden korábbinál élénkebb az érdeklődés, eddig 494 jachtot regisztráltak (ez 3000 versenyző 32 nemzetből).

A flotta szokás szerint a tengeri versenyvitorlázás teljes spektrumát lefedi, és az amatőr vitorlázók jónéhány profi ellen is megmérethetik magukat. A nevezők nagy része az IRC-flottában indul, ők versenyeznek a Fastnet Challenge Cupért – ide eddig több mint 400-an regisztráltak. Erre a különleges kiadásra a világ minden tájáról érkeznek nevezők, de valószínűleg Paddy Broughton és legénysége teszi a legkomolyabb erőfeszítéseket az indulás érdekében. A Kialoa II (73 lábas maxi yawl) az 1969-es Fastnet Race második helyezettje volt, legutóbb a 2022-es Rolex Sydney to Hobart Race-en indult, és azóta Sydney-ből a Csendes-óceánon át a Panama-csatornán és a Karib-tengeren keresztül az Atlanti-óceánon át az Egyesült Királyságba hajóztak vele.

Több vitorlást kifejezetten a versenyen való részvételre vásároltak vagy építettek. Ezek közül a legnevesebbek közé tartozik a RORC-elnök James Neville Carkeek 45 Ino Noirja, valamint a 2009-es és 2011-es összesített verseny győztes Niklas Zennström CF520 Rán 8-asa, illetve az új Lann Ael 3, a Sam Manuard-Bernard Nivelt tervezte 35 lábas hajó, amely a 2017-es verseny győztese, Didier Gaudoux számára készült.

Jó néhány csapat számára a Rolex Fastnet Race egyfajta rítus, amely a karácsonyhoz vagy a születésnaphoz hasonlóan rendszeresen szerepel a naptárban. A belga Goubau család először 1997-ben vett részt a regattán, még az előző Moanájukkal (Dufour 9000), majd 2001 óta minden Rolex Fastnet Race-en elindultak mostani hajójukon (Beneteau First 47.7, 2022 IRC Európa-bajnoka, és 2021 kivételével mindegyiken célba értek, 2011-ben és 2013-ban kategóriájuk dobogójára állhattak.

A Rolex Fastnet Race lényegét legjobban talán Javier Sanchez Lamelas, az Xp38 Mylla tulajdonosa ragadta meg: „egyszerűen az egyik, ha nem a legikonikusabb verseny a világon”.

A verseny beharangozója:

YouTube video

(fotók és forrás: rolexfastnetrace.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!