Mallorcán ragadt a magyar olimpikon

Spanyolországban készül tovább az Olimpiára a Finn dingi hajóosztályban világbajnok Berecz Zsombor, aki a koronavírus-járvány miatt meghozott kényszerintézkedések nyomán kint maradt Mallorcán, ahol a napokban töröltek egy versenyt.

Olimpikonunk az M4 Sport Sporthíradójában elmondta, szinte mindenki elhagyta a helyszínt, ő azonban az edzőpartnerével, azzal a horvát vitorlázóval, akivel együtt készül, ott maradt. „Megpróbáltunk higgadtak maradni és a rendelkezésre álló információkat feldolgozni. Mérlegeltünk és itt maradtunk” – mondta.

Berecz egyelőre tartja magát a terveihez, jelezte, hogy a hajószállító konténer elindult és májusban ott is lesz Japánban. „Júniusban lenne ott az első edzőtábor, reméljük, ki is jutunk” – tette hozzá. Ami a tokiói olimpiát illeti, reményei szerint „meg lesz rendezve, időben”. „Részben ezért is döntöttünk úgy, hogy maradunk és edzünk tovább, míg az ellenfeleink hazamentek. Szörnyű a helyzet, de én megpróbálok pozitívan tekinteni a következő pár hétre, és a saját magam hasznára fordítani ezt az időszakot” – folytatta. Berecz úgy véli, hogy június végéig el kell dőlnie, lesz-e Olimpia.

Május közepén lenne Palma de Mallorcán a világbajnokság – aminek a lebonyolítása szerinte is kétséges –, Japánban pedig a júniusi edzőtábor mellett világkupafutamra is sor kerülne. A jelen helyzetben úgy tervezi, hogy a világbajnokságig kint marad Mallorcán. „Ez a legrosszabb, ami történhet, de készen állok itt maradni” – hangsúlyozta.

A spanyolországi körülményekről, illetve a terveiről elárulta, hogy a korlátozások ellenére igyekszik majd edzéssel tölteni a következő heteket „Speciális helyzetben az ember elmehet dolgozni most is Spanyolországban. Ha nem muszáj persze, akkor otthon kell maradni, de mivel ötven méterre lakunk a kikötőtől, gyakorlatilag emberrel nem találkozunk, megpróbáljuk a szükséges papírt beszerezni, és folytatni az edzést” – mondta.

Abban a döntésében, hogy kinn marad, szerepet játszott az is, hogy családját nem akarta veszélyeztetni. „Otthon az egész családom egészséges, mindenki jól van. Úgy gondoltam, hogy ha hazamegyek, az egy plusz rizikófaktor. Ráadásul saját magamat raktam volna karanténba két hétig, ami extra megterhelés lett volna nekik. Ezt a döntést részben értük is hoztam meg, meg mindenkiért, akivel kapcsolatba kerültem volna otthon. Hozzá vagyunk szokva ehhez az élethez, de rég volt, hogy ilyen sokat voltunk egymástól távol” – mondta Berecz Zsombor.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!