Magyarországot kedvelik a turisták

2019. december 10.
Címkék :

A külföldiek az idei év III. negyedévében 22 millió alkalommal, 5,1 százalékkal többször utaztak Magyarországra, mint az előző év azonos időszakában.

A főszezonnak számító hónapokban az egynapos utazások száma 9,7 százalékkal emelkedett, a többnaposoké 5,7 százalékkal csökkent. A külföldiek 16 millió egynapos utazást tettek, ezek túlnyomó többsége magánjellegű, kis hányada üzleti út volt.

Egynapos útra a legnagyobb arányban Romániából (26 százalék), Szlovákiából (20) és Ausztriából (15) jöttek, mindhárom országból növekedtek a beutazások az előző év azonos időszakához mérten. A külföldiek 5,8 millió többnapos utazáson vettek részt Magyarországon 2019. III. negyedévében. A többnapos utak túlnyomó többsége magánjellegű utazás volt, az üzleti és üzletelési utak aránya összesen 5,4 százalék.

Külföldi látogatóink közel egyötöde jött Németországból, 8,9 százaléka Romániából, 7,2 százaléka Szlovákiából, 5,9 százaléka Ausztriából. A több napra érkezők közül több mint 1 millióan látogattak ide Németországból. Számuk jelentősen, 13 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest.

A beutazók hazánkban eltöltött ideje összesen 9,3 százalékkal, 52 millió napra bővült, az egynapos utak száma 9,7 százalékkal, a többnaposoké 9,1 százalékkal nőtt. Összességében a beutazók átlagos tartózkodási ideje 2,3 napról 2,4 napra emelkedett. A több napra érkezők átlagos tartózkodási ideje az előző év azonos időszakához mérten 5,3 napról 6,2 napra változott.

A fővárosunkba többnapos utazást tevők száma18 százalékkal, 2,7 millió főre nőtt. A több napra érkező külföldiek 47 százaléka töltött el legalább egy éjszakát Budapesten. Utazási cél szerint a városnézés (52 százalék) végzett első helyen, rokon- és barátlátogatásra a külföldiek közel egytizede érkezett, míg az üzleti utazók és körutazók aránya 8-8 százalék volt.

A Balaton régiót a főszezonnak számító időszakban egymillió külföldi kereste fel. A több napra látogatók 18 százaléka szállt meg itt legalább egy éjszakára. A nyári időszakban a vendégek többsége főként üdülési céllal érkezett ide, de számottevő volt az egészségmegőrzés aránya is. A külföldiek 16 százaléka Nyugat-Dunántúlon szállt meg többnapos útjain, főként osztrákok, szlovákok és németek. Dél-Alföld részesedése az előző év azonos időszakához mérten közel felére csökkent (11 százalékról 6,1 százalékra) a szerb és a román tartózkodások visszaesése miatt – írta a turizmus.com.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!