Magyar világbajnoki arany és bronz Spanyolországban

El Balísban, a 29er osztály világbajnokságán a Kis-Szölgyémi Soma, Juhász Sámuel páros világbajnok, Fehér Boróka és Fehér Szonja bronzérmes lett az U17-es kategóriában.

Augusztus első napjaiban 26 nemzet 245 hajója mérte össze tudását, hat csoportra bontva – először selejtező, majd helyosztó futamokban. Kis-Szölgyémi Soma és Juhász Sámuel, valamit a Tóth Attila, Borda Levente páros az arany csoportba jutott, előbbi a tizedik, utóbbi a huszonhatodik helyen végzett. A világbajnoki helyezések sorsa gyakorlatilag az utolsó futamban dőlt el, az aranyérmes argentin Videla, Funes de Rioja kettős végül csak egyetlen ponttal előzte meg az ezüstérmes olasz Demurtas, Santi párost, a bronzérem a francia Revil, Devaux egységnek jutott. A katalóniai El Balis partjainál minden nap menetrendszerűen megjött a 215 fokról fújó termikus szél, az összes kiírt futamot sikerült megrendezni.

Az ezüst csoportban Juhász Mili és Lacza Boró abszolútban 52., Fehér Boróka és Fehér Szonja 61. lett, tehát mindkét páros a mezőny első harmadában végzett. Ráadásul a fiatal, első idényben szkiffező Fehér, Fehér páros U17-es világbajnoki bronzérmet nyert a lánymezőnyben!

A két világbajnoki helyezett csapat edzője, Dénes Gábor elmondta: „Februárban már jártunk itt egy Európa-kupa-fordulón, kiismertük a széljárást. A döntő futamok alatt ez a jellegzetes szél átlagosan csak 8 csomóval fújt, ez számunkra nagyon előnyös volt. Somáék 15 évesek, egy éve vitorláznak szkiffben, és a testsúlyuk még elmarad az ebben a hajóosztályban optimális erős szeles súlytól. Ebben a szélben nagyon jó volt a sebességük, szépen, okosan vitorláztak. Hét éve vagyok mindkét fiú edzője, Optimistben kezdtük a közös munkát, és részben azért váltottam hajóosztályt, mert szeretném őket továbbra is segíteni. Ideálisan kiegészítik egymást a hajóban. Soma optimistesként is rengeteg versenyen járt, korához képest nagy a tapasztalata. Fejben nagyon erős, higgadt, és ha rosszabbul mennek a dolgok, nagyon hamar fel tud állni, ugyanolyan koncentráltan küzd tovább. Samu ugyancsak erős optimistes volt, az ő erőssége a hajóban a koordináció, a kötélmunkák, szeret bütykölni, amellett jól lát a pályán, kiváló versenyzőtárs. Jó velük együtt dolgozni, és azt is jó látni, hogy évek óta milyen jó barátok – ez a siker egyik titka.”

A tizenegy hajós magyar csapat végső helyezései és a világbajnokság végeredménye itt érhető el.

Napi videó-összefoglalók a versenyről

Első nap (a végén igen jó magyar eredménnyel):

YouTube video

Második nap (magyar beköszönéssel):

YouTube video

Harmadik nap:

YouTube video

Negyedik nap:

YouTube video

Ötödik nap:

YouTube video

(fotók: Laura Carrau / CN El Balís)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!