Magyar versenybíró Rióban

Laser World U-21 - Impression

A World Sailing, a vitorlássport nemzetközi irányításáért felelős szervezete Böröcz Bencét, a világ egyik legfiatalabb nemzetközi versenybíróját is beválasztotta abba a versenybíróságba, amelyik a 2016. évi nyári paralimpiai játékok vitorlásversenyeinek sportszerűségét garantálja. Az eseményt három versenyszámban, nyolcvan versenyzővel, szeptember 7–17. között rendezik a riói olimpiai helyszínén.


A vitorlássport 2000 óta teljes értékű, érmet adó szereplője a paralimpiai játékoknak. A versenyen bármilyen testi fogyatékossággal rendelkező sportoló részt vehet. Az indulók képességeit négy tényező, a stabilitás, a kéz funkcionalitása, a mobilitás és a látás figyelembevételével osztályozzák.

OlympicRings
A nemeket tekintve mindhárom versenyszám vegyes, és azokat tőkesúlyos vitorlás hajókkal bonyolítják. Az egyszemélyes, 2.4mR osztályban minimális fogyatékosságú sportolók versenyeznek. Ebben az osztályban vett részt Pegan Zoltán (Mozgáskorlátozottak Vitorlázó Egyesülete) is a 2008. évi pekingi játékokon, ahol 14. helyezést ért el. A kétszemélyes, SKUD18 osztályban egy hölgy és egy súlyosan fogyatékos vitorlázó alkotja a csapatot, míg a háromszemélyes Sonarban minden versenyző fogyatékosságát egy 1–7-ig terjedő skálán értékelik, a csapat összes pontszáma pedig nem lehet több mint 12.

Laser World U-21 - Impression

Bence négy éve nemzetközi versenybíró. Ez idő alatt gyorsan felívelő karrierjével a hazai események mellett az ifjúsági olimpiai játékok, számos kiemelt nemzetközi verseny, valamint világ- és kontinensbajnokságok versenybíróságának volt tagja, legutóbbi alkalommal pedig elnöke is. Több alkalommal vett részt olimpiai osztályok számára rendezett versenyeken, ahol megbarátkozott a játékokon jellemző környezettel és hangulattal. Bence blogja, amelyben részletesen beszámol élményeiről, megtalálható itt.

boroczbence2

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!