Magyar versenybíró a tokiói olimpián

A World Sailing mint a vitorlázás nemzetközi szervezete, éves konferenciáján döntött a versenyek tisztségviselőinek minősítéséről és a versenybírók csoportosításáról. Böröcz Bence a harmadik négyéves ciklusát kezdi nemzetközi versenybíróként.

A minősítések megújításához a jelentkezők pályázatának két fontos feltételnek kell megfelelnie: az elmúlt négy évben legalább nyolc kiemelt nemzetközi versenyen szükséges közreműködni és a naprakész tudás bizonyítása céljából sikeres online tesztet kell írni. A sorozatosan halasztott, majd elmaradó versenyek problémáját az idén megújítók számára azzal oldották fel, hogy elegendő volt hat megmérettetést igazolni. Bencének nem kellett igénybe vennie a könnyítést, mert már 2020 elején tíz nagy versenyt tudott felsorolni, ezek közül pedig hét olimpiai hajóosztály világ- vagy Európa-bajnoksága volt.

Vezetők és vezérek
A World Sailing Versenybírói Albizottsága harmadik alkalommal sorolta vezető és vezér csoportokba a nemzetközi versenybírók szűk körét. A kiemelt csoportokba a 2021. és 2022. évekre a 333 szakembert számláló közösségből 22-t választottak be. A csoportosítás célja, hogy a World Sailing kiemelt eseményeire azonosítsák a magas szinten képzett és bőséges tapasztalattal rendelkező szakembereket, így segítve a tisztségviselők kiválasztását. A vezér versenybírók csoportjába sorolják azokat a kollégákat, akik elegendően tapasztaltak ahhoz, hogy az olimpián, a négyévente megrendezendő összevont olimpiai világbajnokságon, a világkupa-sorozat versenyein vagy az olimpiai osztályok világbajnokságain a versenybíróság elnökeként szerepelhessenek. A vezető versenybírókat a fenti versenyek és az ifjúsági világbajnokság versenybíróságának szenior szakembereiként jelölhetik ki.

Az idén elmaradt további bizonyítási lehetőségek ellenére Böröcz Bence pályázata három erős referenciát tartalmazott: a 2019. évi Laser-világbajnokságot (Szakaiminato, Japán) és a 2019. évi melbourne-i Finn-világbajnokságot. Ezeken a nemzetközi versenybíróság vezetésére kérték fel, míg a 2019-es Finn Európa-bajnokságon a versenybíróság alelnökeként működött közre.

A döntés alapján – az előző két évhez hasonlóan – a vezető versenybírók csoportjába sorolták, azzal a megjegyzéssel, hogy fejlődésével úton van a vezérré váláshoz. Ehhez elméletben minél több különleges szabályozást szükséges behatóan elsajátítani, gyakorlatban pedig a menedzseri képességek további fejlesztésére kell hangsúlyt fektetni. Vezérként elvárás ugyanis a versenybírói döntések dokumentálásának hatékony minőség-ellenőrzése, a nagy közönség előtti (akár a versenybíróságban, akár csapatvezetők előtt) és a médiával való kommunikáció, valamint a csapatmunka fejlesztésében és a visszajelzések kultúrájában való irányító szerepvállalás.

A 2021–2022-re vezérként és vezetőként csoportosított versenybírók teljes névsora itt olvasható.

Nagy elismerés, felelősségteljes szerep
Óriási büszkeség, hogy a rövid listán Magyarország képviseletében szerepelhet valaki a tengerparttal és kiterjedt hajós kultúrával rendelkező nemzetek szakemberei között. A csoportosítással azonban nagy felelősség is jár: a versenybírói közösségen belül sokan példaképként tekintenek a kiemelt szerepben lévő szakemberekre, és ez a csoport határozza meg az egy évvel elhalasztott tokiói olimpia versenybíróságának gerincét, valamint a párizsi olimpiára való felkészülés első szakaszát is.

A minősítés megújításával pillanatnyilag nincs akadály, hogy Böröcz Bence eleget tehessen a jövő nyári olimpiai felkérésének, ennek megfelelően töretlen optimizmussal kezdett bele újból a felkészülésbe. Az előkészületek első fázisában részletesen meg kell ismernie a versenyszabályok 2021. január 1-jén hatályba lépő módosításait, amelyek magyarra fordításában és oktatásában is vezető szerepet vállal.

Versenybírói minősítések megújítása a járványhelyzetben
A tesztet az első félév eseményeinek elhalasztását követően, még a járvány első hulláma idején teljesítette. A vizsgát egy másik nemzetközi tisztségviselőnek kell személyesen hitelesítenie, ebben Fluck Benedek szintén tokiói olimpiai résztvevő nemzetközi versenyrendező nyújtott segítséget.

fotók: Robert Deaves, Cserta Gábor, Baldauf Ákos

forrás: jurylife.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!