Magyar tervvel indulhat útjára a fenntartható hajózás

Bár a vitorlást a természet erői hajtják előre a vízen, így a hajózást környezetbarát időtöltésként könyveljük el, azért a felszerelés gyártása korántsem nevezhető tisztának.

Egyre több projekt foglalkozik a hagyományos módon épített (ezalatt most az üvegszálas technológiát értjük) hajótestek újrahasznosításával, ám egy olasz startup messzebb akar menni, már a gyártást úgy akarja intézni, hogy az életciklus végén ne egy halom semmire sem jó hulladék váljon a vitorlásból.

Fenntarthatóság és innováció – ez a két szó írja le a Northern Light Composites ars poeticáját, a cég ugyanis természetes alapú elemi szál fejlesztésén dolgozik, illetve újrahasznosítható anyagokat akar használni a szabadidős hajók megépítéséhez.

Első projektjüket az ecoPrimus környezetbarát dingire alapozták, és bár a koronavírus-járvány miatti korlátozások kissé megakasztották a folyamatot, optimistán várják azt az időt, amikor végre megkezdhetik a vízi teszteket. Nagyban segítette a munka gyors elvégzését, hogy rendelkezésre állt a kishajó sablonja. Az Optimistre erősen hasonlító darabot Bereczki Dávid 2014-ben, Primus Dinghy néven kifejezetten vitorlásiskolák számára tervezte, amellyel az ifjak megtehetik az első lépéseket a versenyzővé válás felé. A dizájn nem tagadja azt, hogy honnan merített inspirációt, ám tartalmaz néhány újítást, valamint az újrahasznosíthatóság koncepcióját. A 2,42 méter hosszú test teljes mértékben természetes szálakból készült, a magja újrahasznosított anyagokból áll, a két elemet összefogó gyanta szintén feldolgozható.

Hosszú távon így végre megszűnhet az ipar egyik legnagyobb problémája, a műhelyek sarkában, kikötők félreeső szegletében vagy épp kertek hátuljában elhagyottan fekvő üvegszálas hajók léte. A természetes anyagú szálak és az újrahasznosítható komponensek a technológiai újítás segítségével forradalmasíthatják a hajóépítési szektort, nagymértékben csökkentve a hulladék mennyiségét.

Piernicola Paoletti, a cég pénzügyi igazgatója elmondta: „Célunk új és fenntartható megoldásokkal szolgálni a szabadidős hajózás számára. Fiatal, elszánt, kompetens embereket sikerült összegyűjtenünk, mindegyikük a tudása legjavát adja a kezdeti időszak óta” – számolt be róla a sailingscuttlebutt.com.

(fotók: http://northernlightcomposites.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!