Magyar győzelem született a Finn Masters Európa-bajnokságon

Az első két nap után a második helyen álló Lukáts Ákos harmadik napi versenyzésével az élre állt, és megnyerte az Eb-t. Így az egy hete elhódított magyar bajnoki cím mellé begyűjtötte a Masters Európa-bajnokság első helyét is.

Tihanyban a Finn dinghy Masters Európa-bajnokság mezőnye a verseny harmadik napján 3 kitűnő futamot teljesített, a verseny zárónapján azonban nem volt elegendő szél további futamok rendezéséhez. Így a harmadik nap végére kialakult eredmény egyben végeredmény is lett. Az Európa-bajnoki címet az egy hete a magyar bajnokságot megnyerő Lukáts Ákos zsebelte be, megelőzve a holland de Waalt és az ukrán Havrish-t.

A harmadik napon ismét Balatonföldvár előtt versenyzett a mezőny, ezúttal azonban lényegesen kiegyensúlyozottabb körülmények között mentek a futamok. A 25-35 fokról fújó 6,5-10,5 csomós szelet a korábbi napokhoz képest „odaszegezték”, s bár a futamok között kellett valamelyest igazítani a pályán, nagyon stabil viszonyok között versenyeztek a Masters finnesek – mindössze a hetedik futam utolsó cirkáló szakaszát kellett kissé rövidebbre szabni.

Lukáts egy 7. hellyel kezdte a napot, majd egy 28. (legrosszabb eredményként később kiejtett) hely következett, majd az utolsó futamban végig vezetve az utolsó pillanatokban szorult az ukrán Havrish mögé. Eközben a holland de Waal 2. és 1. helyeket futott, így a végjáték kiélezett lett, ám a holland az utolsó futamban a 12. helyen ért célba, így Lukáts elsőségét nem veszélyeztette.

A harmadik helyen az ukrán Taras Havrish végzett, aki megnyerte a verseny záró futamát, és elért egy 4. helyet is, de neki is becsúszott egy 10. helyezés, ami arra volt elég, hogy megtartsa a két nap után birtokolt bronzérmes pozíciót. A félidőben vezető cseh Zdenek Gebhart bíztatóan, 6. hellyel kezdte a harmadik versenynapot, ám a következő két futamban a 26. és a 28. helyen zárt, így lecsúszott a dobogóról, a negyedik helyen fejezte be az Európa-bajnokságot. Az ötödik helyen az ugyancsak ukrán Vladimir Stasyuk, a hatodikon pedig a szintén holland Cees Scheurwater végzett. A bajnok Lukáts Ákost követő legjobb magyar versenyző a 10. helyen végzett Kántor Zsigmond lett, őt Berecz Botond követte a hazai finnesek sorában, az összetett 11. helyén.

A végig könnyű, változatos irányú szelekben futott Európa-bajnokságon a tervezett 10 futamból hetet sikerült megrendeznie a Beliczay Márton versenyrendező által vezetett csapatnak. A nyitónapon a tervezett háromból kettőt sikerült lebonyolítani a keleti medencében, majd a bajnokság második napján a rendező a Balatonföldvár előtti vízterületre irányította a mezőnyt, az épülő északkeleti szél ugyanis ott lényegesen jobb kondíciókat mutatott. Ezen a versenynapon ismét két futamot teljesített a mezőny, majd a harmadik napon ugyanezen a vízterületen három futamot mentek, míg az utolsó napra nem maradt futam.

A részletes eredmények itt érhetők el.

Molnár Csaba

fotók: Szűcs Ábel / THE

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!