Magyar futamgyőzelmek a Laser U21 világbajnokságokon

2017. július 29.
Címkék :

Érdi Mári és Vadnai Joni is futamgyőzelemmel kezdett az U21 Laser Radial és Standard világbajnokságon Nieuwpoortban, Belgiumban.

A lányok 27 nemzetből 66-an vannak és egy csoportban versenyeznek. A fiúknál 41 országból érkeztek 125-en, így ők kék és sárga jelölésű csoportokban vitorlázzák a selejtezőfutamokat.

Érdi Mári megnyerte az első futamot a női Laser Radial mezőnyben. Vadnai Joni győzött a Laser Standard kék csoportban, és másodikként ért célba a másodikon. A péntekről erős szél miatt szombatra halasztott kezdő napra 3-3 futamot tervezett a rendezőség.

A világbajnokság augusztus 2-ig, vagyis szerdáig tart. Mind a Laser Radial női, mind a Laser Standard osztályban – azaz Laser típusok olimpiai számaiban – 12-12 futamra írták ki a vébét. Összesen 44 országból 191 laseres nevezett be a két kategóriában. A lányoknál 27 nemzet 66 versenyzője áll rajthoz. Így ők egy csoportban futják már a selejtező futamokat és a döntőket is.

A fiúknál 125-en vannak, akik egyébként 41 országból érkeztek. Két csoportban rajtolva selejteznek. Legalább négy futamnak kell teljesülnie ahhoz, hogy a Laser Standard mezőny Arany és Ezüst csoportra oszolhasson majd, ami, ha minden a tervek szerint alakulna, csak a kilencedik futamtól történne meg.

Érdi Mári 2015-ben Kingstonban az U19 korosztály világbajnoka volt, sőt, abban az évben az ISAF ifjúsági VB-t is megnyerte Malajziában. Tavaly az Olimpiára kvalifikálva és készülve a felnőtt versenyekre fókuszált. Ezért inkább nem vett részt korosztályos eseményeken, csak egészen az év végén, amikor is egy hosszú ausztráliai felkészülés után indult ismét az ifjúsági vébén és  negyedik lett. Időközben azonban futamot nyerve végzett 14. helyen az Olimpián, sorra hozta a jobbnál jobb Világkupa eredményeket (13., 8., 8., 4.), és idén februárra 19 évesen már bekerült a Világranglistán az első tízbe is.

Lesznek ellenfelei bőven, hogy a régóta ismertek közül felsoroljunk hármat: Magdalena Kwasna (POL), Myrthe Ackermann (NED) vagy Carolina Albano (ITA).

Vadnai Jonatán Belgiumban most címvédőként versenyezhet. Tavaly győzött ezen a korosztályos világbajnokságon, és még jövőre is rajthoz állhat. A legnagyobb ellenfele a megszokott módon a spanyol Joel Perez Rodriguez lehet, de a néhány napja befejeződött Európa-bajnokság is bizonyította, hogy a britek például bárkit elő tudnk varázsolni  a kalapból, aki győzelmi esélyes lehet – amint azt Daniel Whiteley és Sam Whaley bizonyította Douarnenez-ben -, még ha teljesen ismeretlen is.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!