Magyar fiatalok vitorlás iskolahajókon

Magyar_fiatalok_vitorlashajonArra bátorítjuk a fiatalokat, hogy fedezzék fel a tengert, önmagukat és egymást – és fedezzék fel a világot – így szól a Sail Training International, a vitorlás iskolahajók nemzetközi szövetségének a sail trainingen való részvételre buzdító egyik szlogenje. Life changing experience, azaz sorsfordít kalandok – mondja tömören a másik. De mit is jelent pontosan az a kifejezés, hogy sail training?

A szó szerinti fordítás vitorlásképzés lenne, de ez így nem fedi pontosan azt a tartalmat, ami ebben a kifejezésben benne van. Olyannyira nem, hogy még Angliában vagy Amerikában is meg kell magyarázni a laikusoknak, ugyanis nem csak arról van szó, hogy vitorlázást, hajózást oktatnak a résztvevőknek.

Magyar_fiatalok_vitorlashajon

A vitorlás iskolahajó csupán a helyszíne annak a remek kalandnak, amelyen a résztvevők tulajdonképpen azt tanulják meg, hogyan kell „élni”! A sail training jellemformálás, testedzés, szellemi, értelmi és érzelmi nevelés a hajózással kapcsolatos feladatokon keresztül. A sail training tehát nem a cél, hanem út a célhoz. A cél önmagunk és a világ megismerése.

Magyar_fiatalok_vitorlashajon

Egy hatalmas háromárbocos vitorlás fedélzetére lépni, végigjárni a hajót, ez már maga hatalmas élmény. A legénység tagjának lenni lelkesítő feladat, ugyanis a résztvevők nem „nyaralni” jönnek ide, nem a személyzet által kiszolgált utasok, mint egy utazási irodában vásárolható luxusutazáson egy óceánjáró szállodahajó fedélzetén. Az iskolahajón mindenki a legénység tagja, mindenki részt vesz a hajó
munkájában.

Magyar_fiatalok_vitorlashajon

Megtanulják, hogyan lehet közösen dolgozni egy célért, megtanulnak rendszeresen és fegyelmezetten élni. Nyelvet tanulnak, hisz a legtöbb hajón a közös nyelv az angol. Mindezek befolyással vannak az életükre, hiszen új ismeretségeket, új barátokat szereznek.

Magyar_fiatalok_vitorlashajon
Egy hatalmas, háromárbocos vitorlás árbocaira felmászni, ráadásul menet közben, kint a tengeren sehol máshol nem átélhető kaland! Mindenki mászott már fára (ha máskor nem, legutóbb gyerekkorában). Beégett az emlékezetedbe a kép: a fa fentről nézve mindig magasabb, mint ahogy az lentről, a földről látható. Az iskolahajó 20–30 méteres árbocairól, a vitorlarudakról lenézve a hatalmas hajó eltörpül…

Magyar_fiatalok_vitorlashajon

A teljes cikk az Aqua Magazin 131. számában olvasható. (Szöveg: Horváth Csaba, fotó: S.A.L.T.)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!