Magyar éremesélyek a szörf-Eb-n

Célegyenesbe fordult a balatonfüredi Raceboard szörf-Európa-bajnokság szervezése. A szeptember 4. és 9. között sorra kerülő kontinensbajnokságon magyar sikerekre is lehet számítani – mondta el Nagy-Pál Levente főszervező.

– Hogy állnak az előkészületek?
– Még van hátra két hónap a rajtig, de kialakult a szponzorkör, készen áll a büdzsénk, a helyszínnel már egy éve szerződést kötöttünk. A költségvetésünk elsősorban az állami támogatásnak köszönhetően akkora, amekkora a szövetség éves büdzséje volt négy-öt esztendővel ezelőtt.
A Raceboard-Eb-t szem előtt tartva, az idén egy háromnapos versenyen egy forduló alatt rendezték meg az RSX olimpiai osztály bajnokságát, és tesztelésnek számít a Közép-európai Kupa magyarországi állomása is, amelyre sok külföldi szörfös éppen azért jött, hogy felmérje a helyszíni viszonyokat.

– Vannak már érdeklődők?
– Érkezett nevezés Argentínából, Kanadából és Ausztráliából is, hiszen nyílt Európa-bajnokságról van szó. Összességében mintegy 100-120 fő részvételére számítunk, jönnek szinte az összes európai országból. Hasonló létszám szokott összegyűlni a korábbi Raceboard-világversenyeken. Két osztály számára rendezünk megmérettetéseket, a Raceboard mellett a másik a D2. Ez egyfajta retroosztály, egy külön szörfös szubkultúra, éegfeljebb 15 versenyző jön, ők kérték, hogy legyenek részesei az Eb-nek. A D2 a 80-as évek olimpiai osztálya kajak formájú deszkával, de már karbonból készítve, amelyre egy nagy vitorlát is feltesznek, és kis szélben elég gyorsak.

– Milyenek a magyar esélyek?
– Komoly magyar csapat indul, eddig 19 versenyzőnk nevezett. Gádorfalvi Áron egyértelműen éremesélyes, bár jönnek olyanok, akikkel együtt versenyzett az olimpián. Áron technikai tudása kimagasló, és jól ismeri a helyi viszonyokat. Cholnoky Sára szintén dobogós lehet, a fiataloknál, akik 8,5-ös vitorlával, de ugyanazzal a deszkával mennek, Geiger Richárdtól és Sánta Bencétől várható jó szereplés. A veteránoknál, azaz 60 év fölött a 63 esztendős Molnár Ákos is favorit, ő 1996-ban masters világbajnok volt. A szövetség vásárolt hat vadonatúj szörföt az esélyes magyar indulóknak, az Eb-re pedig a többieknek is bérlünk felszerelést.

– Hány kategóriában osztanak érmeket?
– Az abszolút mellett junior, felnőtt, masters, grand masters és veterán kategóriában. Ötnapos verseny lesz, napi maximum három futammal. A szörf nagyon szerteágazó világ, mindenfajta osztályból jönnek az Eb-re, hiszen a Raceboard az olimpiai osztályt is magában foglalja.

(Az interjút teljes terjedelmében elolvashatja az Aqua magazin legújabb számában.)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!