A leggyorsabb hajó a Balatonon

rsmcsapatA Balaton leggyorsabb hajói, amelyek csütörtökön reggel csatába szálltak Kékszalagért, pénteken a balatonfüredi nézőktől néhány száz méterre az Audi Ultra Cup sebességi versenyen mérték össze tudásukat.

Az  idén másodszor megrendezett Audi Ultra Cup sebességi gyorsasági verseny  legnagyobb nyertesei a nézők voltak, akik egészen közelről csodálhatták meg a gyors hajókat. Négy katamarán egy 800 méteres pályán mérhette össze gyorsaságát és képességeit a balatonfüredi hajóállomás előtt.

A győzelmet  az RSM DTM „repülő” katamarán szerezte meg Vándor Róberttel a kormánynál.

rsm
Az Audi Ultra Cup sebességi verseny, amelyet az a hajó nyer meg, amely a kijelölt pályán a legnagyobb csúcssebességet illetve átlagsebességet produkálja. A hajók sebességét GPS-technológiával mérték.   Péntek délután olyanok voltak a szélviszonyok Balatonfüred előtt, hogy az RSM DTM ki tudta használni sebességi potenciálját: szárnyai segítségével mind a két testet többször, hosszabb időre is sikerült  kiemelnie a víz fölé.
Az egyik ilyen kísérlet során Vándor Róbert és csapata 58 km/h sebességet ért el, amely elég volt az Audi Ultra Cup elhódítására. Második helyezett a Fifty-Fifty kétárbocos Pauger 50-es katamraán lett, harmadik pedig az Extreme Sailing Team egy Extreme 40-essel.

fitfy
A rohanó katamaránok felejthetetlen látványt nyújtottak a nézőknek, akik szabad szemmel a mólóról, egy óriási ledfalról a Vitorlás téren, illetve online a kekszalag.hu oldalon követhették az eseményeket.

extreme

„A rendkívül gyors, hipermodern katamaránok és liberák megjelenésével hihetetlen mértékben megnőtt a hajók sebessége. Jó szélben ezek a vitorlások akár 30-40 csomós tempóra (kb. 60-80 km/h) is képesek – ezt a fantasztikus élményt szerettük volna közel hozni a nézőkhöz, hiszen a Kékszalagon mindez a partról nem látható” – mondta az esemény ötletgazdája, Holczhauser András, az MVSZ főtitkára.

audia5

A vitorlásszövetség elképzeléseinek egy régi partnerét, az Audit nyerte meg, amely már sok éve elkötelezetten támogatja a vitorlássportot. „A vitorlázás ezen a szinten a korszerű technológiát és a dinamizmust jeleníti meg, mindezek olyan értékek, amelyek rendkívül jól kapcsolódnak a négykarikás márka progresszív, innovatív jellegéhez” – indokolta az együttműködést Mátrabérci Sándor, az Audi márkaigazgatója.

 

 

 

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!