Ma eldőlhet az Amerika Kupa sorsa

A kihívó Emirates Team New Zealand öt sikerrel előzi meg a címvédő Oracle Team USA egységét a 35. vitorlázó Amerika-kupa döntőjében, és ezzel 6-1-re vezet a hét győzelemig tartó döntőben.


Az új-zélandi csapat nyolc futamot követően azért vezet „csak” 6–1-re, mert az első győzelmével csupán „lenullázta” a címvédő selejtezőben gyűjtött egy pontját. Vasárnap a 7. és a 8. futamon a kivik két győzelmet könyvelhettek el, a hét győzelemig tartó Amerika Kupa-döntőben.

Mindenesetre az új-zélandiak még nem dőlhetnek hátra, hiszen a négy évvel ezelőtti döntőben már 8–1-re vezettek, ám az amerikaiak a sporttörténelem egyik legnagyobb fordítását produkálva végül 9–8-ra nyertek.

A kupa 166 éves történetében az amerikaiak egyeduralmát 1983-ban az ausztrálok szakították meg. Aztán újra három amerikai diadal következett, majd 1995-ben az új-zélandiak nyertek, és címüket 2000-ben megvédték. Ugyancsak két sikert aratott egymás után a svájci Alinghi, 2010-től viszont ismét az amerikaiak birtokolhatják a kupát – írta a hirado.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!