Lotus – Kompromisszumok és határok nélkül

2020. január 30.
Címkék :

A szuperjachtok vásárlóinak első döntési pontja, amikor választaniuk kell, hogy vitorlás vagy motoros jachtot vegyenek. A Royal Huisman, a Dykstra Naval Architects és a ThirtyC Yacht Design Studio megadta a korántsem szokványos választ: legyen mindkettő!

Az eddig sem volt példa nélküli, hogy egy vitorlás szuperjacht kísérő motorost kapott, ám itt egyáltalán nem erről van szó. A Lotus nem pusztán egy vitorlás és egy motoros hajó testvérpárja, hanem egy szoros szimbiózisban létező, ugyanazon a tervezőasztalon, ugyanabban az időben született sziámi ikerpár.

A 88 méteres (289 láb) Dyna-Rig és a 70 méteres (230 láb) Companion Vessel együtt nyújtja mindazon szolgáltatásokat, amelyekre a tulajdonosoknak és vendégeiknek szükségük lehet.

A vitorlás szuperjachtok tervezőinek komoly fejtörést okoz, hogy az egyre növekvő hajóméret nagyobb legénységet kíván, míg a természet közeli vitorlásélmény csökken. A több legénység pedig jelentősen csökkenti az intim terek használhatóságát. Vitorlázás közben a dekk egy nyüzsgő hangyaboly, a tulajdonos pedig egyszerre szeretné élvezni a luxust, a kényelmet, a sportot és a nyugalmat. Nem könnyű feladat.

A Lotus válasza erre a dilemmára a Dyna-Rig. A kétárbócos szuperjacht teljesen új alapokra helyezi a kategóriával szemben támasztott elvárásokat. Egyszerre gyors, precíz, pontos és könnyen kezelhető, csökkentett számú legénységgel is. Az árbócok és a teljesen automatizált vitorlarendszer gombnyomásra forognak, valamint ugyanígy állítható a vitorlaméret és a teljes kötélzet. A kivételesen könnyen és precízen állítható rendszer lehetővé teszi, hogy a Dyna-Rig motor nélkül, rögtön vitorlával induljon el.

A Dyna-Rig eddig nem látott, innovatív megoldásokat sorakoztat fel. A süllyeszthető étkező teljes védelmet nyújt rossz idő esetén, míg az esti parti idejére egyszerűen eltűntethető. A hátsó napozófedélzet közvetlen kapcsolatban áll a kabinokkal, így teljes diszkréció mellett lehet élvezni a strandolást. A nyitott felső fedélzetre tervezett mozit a legmodernebb high-end szórakoztató technikával szerelték fel, hogy a legteljesebb moziélményt nyújtsa. A 9×15 méteres vitorlára vetített film a teljes felső fedélzetről jól látható. Számos kényelmes fotel, ágy és egy bár áll a vendégek rendelkezésére, emellett rejtett, hajótestből kinyíló hangszórók garantálják a tökéletes 360 fokos hangzást.

A hajók belseje a legfinomabb butikhoteleket idézi. Egyedileg, kézzel készített fabútorok, bőrkárpitok és szőnyegek egészítik ki a fényűző belső tereket. A Lotus egyedülállóan tervezett pihentető környezetet kínál, tökéletes egyensúlyt teremtve a tágas terek és az intimitás között.

A 70 méteres explorer motoros jacht a Lotus Dyna-Rig másik fele. Azonban itt a két fél együtt jóval többet ad, mint egy egész. Mindkét hajót úgy alakították ki, hogy önmagukban is funkcionáljanak, de az igazi erejük együtt mutatkozik meg. A Companion Vessel nem egyszerűen a Dyna-Rig támogató hajója. Ugyanolyan kényelem várja a vendégeket, mint a Dyna-Rigen, így külön utakon is járhat, de úgy is lehet szervezni, hogy a teljes logisztikát és a kiszolgálást elosztják a két hajó között. Azaz a személyzet a motoroson lakhat egy regatta alkalmával, hogy helikopterleszállójával, tengeralattjáró- és autógarázsával, valamint vízisport-eszközeivel bármikor a tulajdonos és vendégei rendelkezésére álljon.

Juráncsik Norbert

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!