Levelek kerültek elő egy hajóroncsból

Megrendítő leveleket találtak az 1941-ben, az ír partok közelében elsüllyedt SS Gairsoppa nevű második világháborús brit hajóroncsban.

Többek között egy Iris nevű nőnek szóló szerelmes levél töredékeire bukkantak a tenger fenekén. „Nagyon vigyázz magadra, drágám, nem csak magad miatt, értem is. Képzeld el, ahogy ajkam ajkadra szorítom, karommal szorosan átölellek. Reméljük, hogy ez az átkozott háború hamarosan véget ér” – írta a mai Pakisztánhoz tartozó Vazirisztán területén állomásozó katona.

Ez a levél az egyike annak a 717 küldeménynek, amely sohasem érkezett meg céljához az SS Gairsoppa szállítóhajó fedélzetén. A hajót torpedótámadás érte, egy német hadihajó találta el 1941. február 16-án. A fedélzeten tartózkodó 86 emberből egy maradt életben.

A hajó mintegy négy kilométer mélyen feküdt a tenger fenekén 2011-ig, amikor felfedezte az Odyssey Marine Exploration nevű amerikai cég. Több mint 100 tonnányi ezüstöt hoztak fel a roncsból, valamint a leveleket, amelyek a fénytől, a hullámoktól, a hőtől és oxigéntől védve maradtak a raktérbe zárt többtonnányi levélzsák és üledék alatt.

Tucatnyi jobb állapotban megmaradt levelet már bemutattak egy 2018-as kiállításon a londoni Postamúzeumban, a sérültebb írásokon viszont nemrég végezték a munkálatokat a szakértők. A leveleket felhozatalukat követően azonnal fagyasztva szárításos eljárásnak vetették alá, majd édesvízzel sótlanították őket.

(MTI)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!