Leváltották az amerikai hadihajó kapitányát

Augusztusban Szingapúr partjainál balesetet szenvedett a John S. McCain hadihajó, a felelősség a hajó kapitányáé és helyetteséé volt, ezért a két vezető tisztet felmentették a beosztásukból.

A John McCain arizonai republikánus szenátor édesapjáról elnevezett rombolóhajó augusztus közepén ütközött Szingapúr partjainál egy olajszállító tartályhajóval. A baleset tíz amerikai matróz életébe került, és többen súlyosan megsebesültek. A haditengerészet most zárult vizsgálata szerint a baleset elkerülhető lett volna, és kifejezetten emberi mulasztás okozta.

A felelősség a hajó kapitányáé és helyetteséé volt, ezért Alfredo Sanchez parancsnokot és Jessie Sanchez másodtisztet felmentették beosztásából, de a későbbiekben új megbízatást kaphatnak. A McCain ütközése egyike volt az amerikai haditengerészet elmúlt hónapokban bekövetkezett baleseteinek. Két hónappal korábban a Tokiói-öbölben a Fitzgerald nevű rombolóhajó ütközött egy konténerhajóval, hét halálos áldozatot követelve.


Az idén az amerikai haditengerészetnek négy balesete volt, és a vizsgálatok nyomán eddig nyolc parancsnokot váltottak le, köztük a 7. flotta parancsnokát, egy három csillagos tábornokot is. Szeptemberben a haditengerészet vezetői a kongresszusban a haditengerészet riasztó állapotáról számoltak be, kiemelve a tengerészek túlterheltségét és rossz fizikai állapotát. John Richardson tengernagy, a haditengerészet műveleti parancsnoka akkor elrendelte a kiképzési és vezetői problémák feltérképezését – írta a veol.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!