Lesz egy új átjáró a Szuezi-csatorna helyett?

A Szuezi-csatornán történt fennakadás rávilágít a globális ellátási láncok sérülékenységére. Az oroszok máris alternatív útvonalat ajánlottak fel, méghozzá az Északkeleti-átjárót.

A Szuezi-csatornán legutóbb történt baleset a nemzetközi tengeri áruforgalmat alapjaiban megbolygató változásokat idézhet elő. Az Oroszországi Föderáció (OF) illetékesei máris jelezték az érdekelt hajózási társaságoknak, hogy az Északkeleti-átjárón, azaz a Jeges-tenger vizein, az OF északi partjai mentén segítenék a hajózást a világ legnagyobb jégtörőflottájával. Sőt az amerikaiak is jelentkeztek az Arktikus híd elnevezésű útvonalukkal, amelyen – az Északnyugati-átjárót igénybe véve, Alaszkát északról megkerülve – eljuttatnák a nyugat-európai kikötőkből kifutó hajókat a Csendes-óceánra. Mindkét útiránynak van jövője, mert a klímaváltozás folytán az Északi-sarkvidéken a jégtakaró évről évre nagyobb mértékben olvad.

Vlagyimir Putyin orosz elnök évek óta próbálja népszerűsíteni az Északkeleti-átjárót, a Szevmorputyot, amelyet az orosz állami atomenergia-ügynökség, a Roszatom üzemeltet. Képviselője a The Maritime Executive amerikai szakportál szerint azzal kísérel meg hajókat, szállítmányozókat toborozni, hogy ha esetleg beszorulnának a jégbe a teherhajók, a Roszatom részben atommeghajtású jégtörő hajókból álló flottája megoldja a problémát. Ez év márciusának végén az orosz sarkvidéki időjárásjelző szolgálat közölte: ez az északi útvonal a jövőben a nyári hónapokban teljesen jégmentes lehet, mint az 2020-ban történt.

Az északi útvonalnak megvannak az előnyei. Szentpétervártól Vlagyivosztokig a hossza 14 ezer kilométer, míg a Szuezi-csatornán át jutva el a célponthoz 23 ezer kilométert kell megtenni. A negatívumok között viszont ott van a jég fenyegetése, ide valóban atommeghajtású jégtörő hajók kellenek. A felmelegedés miatt azonban az útvonal immár az esztendő öt hónapjában jégmentes. Korábban ez az időszak évente csak két hónapig tartott. A másik hátrány az infrastruktúra hiánya – írta a Figyelő.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!