Lélegzetelállító grönlandi hajózás

2018. december 27.
Címkék :

Fantasztikus pillanatot kapott el egy fotós Grönlandon. A lélegzetelállító fényképen egy hatalmas jégárkád közelében látható egy halászhajó, Scoresby Sund partjánál.


A különleges természeti képződménynek, amíg el nem olvad, a csodájára járnak a turisták. Ez nem is meglepő, hiszen hatalmas és nem hétköznapi. Bár a kétárbócos hajó 33 méter hosszú, a 91 méter magas türkizkék jéghegy mellett szinte eltörpül.

A gyönyörű színharmóniájú és szinte megismételhetetlen pillanatfelvételt a brit James Rushforth készítette, aki türelmesen várt, mire a halászhajó tökéletes helyzetbe került az úszó jéghegy „bejáratához”.


A csoda azonban törékeny és mulandó, ugyanis a korábban érintetlennek tűnő grönlandi tájat sajnos különösen veszélyezteti a globális felmelegedés, hiszen gyorsabban olvad a jégtakaró, mint az elmúlt 350 évben bármikor. A Rowan Egyetem munkatársa által vezetett nemzetközi kutatócsapat olyan mintákat elemzett, amelyek segítségével fel tudták mérni az elmúlt évszázadok olvadási folyamatát. Az adatokat összevetették a modern információkkal, így 1650-től napjainkig vázolni tudták a változást.

Történelmi szempontból a mai olvadási ütem rendkívüli, egyben aggasztó – mondta Sarah Das, a Woods Hole Oceanográfiai Intézet glaciológusa. A friss adatok alapján az iparosodás megindulása óta a jégtakaróról 50 százalékkal több olvadékvíz folyik le – írta a blikk.hu.

(Fotó: Profimedia)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!