Lehet itt még Balatoni Nyár!

A jelenlegi adatok alapján a turizmus megtorpanása elsősorban Budapestet érinti, a külföldi turisták száma az elmúlt hetekben ott csökkent legjelentősebben, a múlt év hasonló időszakához képest 15-20 százalékkal.

A Magyar Turisztikai Ügynökség szerint a vendégforgalom visszaesésének csúcspontja húsvétra tehető, de ha a járvány okozta megbetegedések kordában tarthatók – tehát a fertőzés nem eszkalálódik -, akár már nyáron, de jó eséllyel az év második felében helyreállhat a vendégforgalom – nyilatkozta a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke. Arra a felvetésre, hogy a magyarok külföldi útlemondásai idővel növelhetik-e a hazai úti célok, élményforrások iránti keresletet, Hoffmann Henrik határozott igennel válaszolt. Mint mondta, kevesebb magyar utazott külföldre, többen inkább itthon maradtak mostanában, de nem a megbetegedés, hanem a pénzük elvesztése miatti félelem, és a karanténba kerülés veszélye miatt.

Három nehéz hónap elé nézünk, és majd június-júliustól kezdhet magához térni a Balaton turizmusa. Nagyjából tíz hónapra lesz szükség, hogy a vendégforgalmat jelző számok visszaálljanak – fogalmazott Hoffmann Henrik, aki szerint a Balaton egy kicsivel kevesebbet szenved majd, mint Budapest, de itt is szükség lesz támogatásra. Kitért arra is, hogy ugyan az országosan elrendelt, visszavonásig érvényes veszélyhelyzetben nem tartanak rendezvényeket, a balatoni nyári nagy eseményekről korai lenne ítéletet mondani.

Nem javasolja a nyári utazások lemondását a Magyar Utazási Irodák Szövetsége sem, amelynek elnöke a távirati irodának nyilatkozott. Molnár Judit elmondta, az irodák a közeljövőben induló utazásokat igyekeznek későbbi időpontra áttenni, ám ezeket akkor tudják biztosítani, ha a szállodák és a légitársaságok ezt lehetővé teszik. Számos iroda a kialakult helyzetre rea­gálva ingyenessé vagy kedvezővé tette a lemondási feltételeit.

Az utazási kedv lanyhult, a turizmus rendkívül érzékeny ágazat. Ám ha a helyzet javul, az utazási kedv gyorsan visszatér, az ágazat képes gyorsan regenerálódni – fogalmazott. Hozzátette, az irodák nem tapasztalnak tömeges útlemondásokat, mivel jelenleg nincs turisztikai főszezon.

fotók: keszthely.hu; etui.hu; igenyesferfi.hu; muisz.com

forrás: Magyar Nemzet

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!