Legyenek ingyenesek a Balaton-parti illemhelyek!

Állami támogatást kér a Balatoni Szövetség elnöke a tóparti nyilvános illemhelyek ingyenessé tételéhez. Lombár Gábor szerint erre a tó vízminőségének védelme érdekében van szükség.

Lombár Gábor – Balatonfenyves független polgármestere – az MTI-nek csütörtökön azt mondta, hogy újra ingyenessé kell tenni a WC-ket a tó vízminőségének védelme érdekében. Közölte: kezdeményezi a Magyar Turisztikai Ügynökségnél és a balatoni miniszteri biztosnál, hogy a strandfejlesztő program folytatására szánt keret felhasználásában kapjon prioritást a tó körüli mosdóhelyek ingyenessé tétele.

Ahhoz, hogy a Balaton még sokáig vonzó turisztikai célpont maradjon, és értelme legyen az eddigi strandfejlesztéseknek, legfontosabb a víz minőségének védelme – fogalmazott a szövetség elnöke.
Lombár Gábor emlékeztetett arra, volt már, amikor ingyenessé tették a tóparti illemhelyeket, de az önkormányzatok kénytelenek voltak nehéz anyagi helyzetük miatt változtatni ezen. Saját települését példaként felhozva elmondta, hogy az öt balatonfenyvesi szabadstrandon az önkormányzat nem tudja ingyenesen működtetni a WC-ket. Az ingyenes toaletthasználat hiánya miatt a strandolók vizeletének nagyobb hányada kerül a tóba, növelve a víz foszforterhelését, ami az algásodás kiváltó oka – tette hozzá.

Dr. Istvánovics Vera tudományos tanácsadó, a MTA-BME Vízgazdálkodási Kutatócsoportjának tagja az MTI-nek azt mondta, hogy egy átlagos felnőtt napi másfél liter vizeletet és ezzel egy gramm foszfort ürít. Az üdülőrégió vendégéjszakáinak számából kiindulva úgy becsülik, évente 1,2 tonna foszfor kerül a Balatonba emberi vizelettel. Ez a tó teljes terheléséhez képest nem olyan borzasztóan sok, hiszen csak a Zalából körülbelül 25 tonna érkezik évente a tóba, de ahhoz képest sok, hogy nagyon drága beavatkozások árán sem sikerült 8-10 tonnára csökkenteni a kívülről érkező foszfor mennyiségét – közölte. A Balatonnál már azzal hozzájárulhat bárki a természet védelméhez, ha mindig a mosdót használja – mondta Dr. Istvánovics Vera.

Horgászok, vitorlázók, fürdőzők

Lombár Gábor kifejtette, óriásit fejlődtek a balatoni strandok a kormány strandfejlesztő programjának köszönhetően, ugyanakkor a Balaton foszforterhelése egyre nagyobb probléma. Emlékeztetett rá, hogy 2019-ben komoly algavirágzás volt a tóban, a tihanyi kutatók pedig idén júliusban arra figyelmeztettek, a Balaton nyugati medencéjében magassá vált az algásodás mutatójának számító a-klorofill érték, és lényegében az időjárás alakulásától függ, hogy augusztusban a fürdőzéshez megengedett maximumot átlépi-e ez az érték.
– Legutóbb a horgászok etetőanyagai kerültek górcső alá, de felmerült az egyre nagyobb számú vitorlás és vitorlázó által okozott terhelés is, és nem lehet kétséges, hogy a nyaranta napi több százezerre is tehető fürdőző embertömeg hatása még jelentősebb lehet – sorolta Lombár Gábor. Hozzátette, a fürdőzők esetében a vizelet, és a testről leoldódó napolajak, krémek okoznak a tónak terhelést.

A balatonfenyvesi illemhelyek helyzetéről szólva elmondta, a járványhelyzet még nehezebb helyzetbe hozta az önkormányzatokat, főleg a turisztikai övezetekben. Települése szabadstrandjain belépő sincs, amelynek árába be lehetne építeni az illemhelyek fenntartási költségeit. A gazdasági kényszerhelyzet miatt nem hogy nem tudják ingyenessé tenni a mosdókat, de a további takarékosság jegyében azt tervezik, hogy alkalmazottak helyett fizetős automatákkal üzemeltetik majd azokat.

Balatonfenyves, 2020. május 9. Horgászok és kirándulók a balatonfenyvesi strandon az újranyitás napján, 2020. május 9-én. A koronavírus-járvány miatt a strandot április 10-én zárták le. MTI/Varga György

fotók: life.hu, calvertjournal.com, 24.hu

forrás: hirbalaton.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!