Legendás helyek, tökéletes hullámok szörfösöknek

port3nyitoA víz mozgásának iránya és erőssége, valamint a tengerfenék tagoltsága sajátos, tarajos bukóhullámokat gerjeszt, amelyek tolóerejét kihasználva némi technikai tudás birtokában egy szörfdeszka segítségével meglehet lovagolni a hullámokat.

Azóta jó néhány év eltelt, és önálló extrém sporttá nőtte ki magát a hullámlovaglás. Bemutatunk öt legendás helyszínt a szörfözés szerelmeseinek.

8b

Mavericks, Kalifornia
Mavericks elsősorban egy téli úti cél a világ legbátrabb szörföseinek. Az észak-kaliforniai tengerparton a Csendes-óceán felől érkező erős téli viharok 7–10 méter magasra is felkorbácsolják a hullámokat, de előfordult már 24 méteres hullám is. Ilyenkor rendezik a meghívásos versenyt a legbátrabbaknak, akik hajlandók kockáztatni az életüket ezen a veszélyes, néha halálos tengerparton.

kalif

kalif2

Nazaré, Portugália
A települést mint képeslapra illő idilli tengerparti üdülőhelyet reklámozzák. Ezt alátámasztja az óceán partján hosszan elterülő homokos tengerpart is, amelyet számos szörfös keres fel nyaranta. 2011 novemberében egy hawaii szörföző, Garrett McNamara meglovagolt egy 23,8 méter magas hullámot, amely rekordnak számít.

port

port2

Jaws, Hawaii
Minden évben a téli szezon kezdetét jelenti, amikor Hawaiira megérkeznek a Jaws névre keresztelt hullámok. A big wave surferek köreiben jogosan ünnepelt esemény ez, hiszen ez a világ legnagyobbjai közé tartozik. A Jaws híres a szörfösök között, gyakoriak a 30-40 méteres hullámok, amelyek közel 50 kilométeres sebességgel áramlanak a part felé.

jaws1

jaws2

Teahupoo, Tahiti
Teahupoo hullámai a földkerekség legveszélyesebbjei, a természet hatalmas erejének megtestesülései. Akkor érkeznek Tahiti Nui szigetéhez, ha a megfelelő természeti körülmények lehetővé teszik. Több száz tonnányi víz alakítja ki a tökéletes hullámot, a vízcsövet, amely oly hosszú és oly félelmetes, mint egy tengeri szörny.

tahiti1

tahiti2

Banzai Pipeline, Hawaii
A hawaii Banzai Pipeline hullámtörőnél rendezett Pipeline Pro a világ legrangosabb szörfversenyének számít. Itt vették filmre az első csőben siklást 1961-ben, és tíz évre rá itt rendezték az első profi szörfversenyt is.

pipe1

pipe2

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!