Leállt a Szuezi-csatorna forgalma

Az erős szélben zátonyra futott egy konténerszállító a Szuezi-csatornában, jelentős közlekedési dugót okozva. Bár a mentést azonnal megkezdték, könnyen lehet, hogy napokig áll majd a forgalom.

A 400 méter hosszú és 59 méter széles Ever Given, panamai zászló alatt hajózik, Kínából tartott a hollandiai Rotterdam felé, észak felé közlekedett a csatornán, amikor kedd reggel egy hirtelen széllökés eltérítette az irányától, és helyi idő szerint 07:40-kor (05:40 GMT) megfeneklett. Mivel keresztbe fordult a hajózási útvonalban, mellette sem lehet elférni, így a forgalom jelenleg áll a Szuezi-csatornában.

Természetesen a felügyelet (Suez Canal Authority) azonnal vontatóhajókat irányított a helyszínre, illetve megnyitották a csatorna régi ágát, hogy legalább részben enyhítsenek a problémán. Dr. Sal Mercogliano, tengeri közlekedéssel foglalkozó történész szerint „az ilyen balesetek ritkák, ugyanakkor óriási hatással bírnak a globális kereskedelemre. Eddig az Ever Given a legnagyobb hajó, amelyik zátonyra futott a Szuezi-csatornában, és ha nem lesznek képesek levontatni a homokpadról, muszáj lesz lepakolni róla a szállítmányát.”

Azért, hogy a teherhajó kiszabaduljon fogságából szükség lehet az őt körülvevő homokpad egy részének elhordására, ami viszont napokig tarthat.

YouTube video

Járulékos hatása lehet a balesetnek, hogy új lendületet kapnak a Szuezi-csatornát elkerülni szándékozók próbálkozásai.

fotók: Julianne Cona @fallenhearts17 / Instagram; myshiptracking.com

forrás: bbc.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!