Lasereseinknek is véget ért az olimpia

erdinyitoA kilencedik és a tizedik futammal véget ért a riói olimpia fiatal lasereseinknek, ahol az összetett versenyben Érdi Mári 14. helyen végzett, Vadnai Benjamin pedig a 33. lett a legnépesebb olimpiai mezőnyben.

Mindketten a tokiói olimpiára érhetnek be igazán, addigra az esélyesek közé kerülhetnek. Érdi Mári az utolsó nappal kapcsolatban elmondta, az volt a célja, hogy az első tízben menjen két jó futamot. Ez az első futamban össze is jött. Jól sikerült a rajt, de nagyon fura volt az a futam, föl-le ugráltak az emberek. Aki az egyik pillanatban a második volt a következő pillanatban a tizenkettedik helyre csúszott vissza. „Elég fura volt a szél, mert egy kis sziget előtt volt a bójánk, és ott nagyon számított, hogy merre mész el a krajcbója előtt. Egyet hibáztam a futamban, mert jobban álltam, mint a 9. hely. Hátszélben azt hittem, hogy jobbra kell befutnunk a kapu után, de balra kellett. De mivel a jobb oldalra helyezkedtem, így mindenkinek helyet kellett adnom a bójánál. Ott öt hajó elment, de örültem, hogy befutottam a 9. helyen” – mondta el a fiatal versenyző.

Erdi_Mari

A második futamban az első rajtot visszahívták, pedig ott Mári jól eljött, a másodiknál azonban már nem sikerült olyan jól, mivel beállt elé egy finn versenyző. „Ekkor másfél perc volt hátra, és azon gondolkoztam, hogy nem nagyon szeretnék itt elrajtolni, de már láttam, hogy máshol sincs hely, nem tudok sehová se menni. Akkor visszamentem, de nagyon összecsúsztunk, aztán ki kellett tolatnom és aztán kiszorultam a jobb oldalra. Annyival jobban bejött a bal oldal. Szétlógtam a fejem, így felértem hátulról harmadiknak. Aztán még a háromkörös pálya alatt sikerült feljönnöm a 20. helyre. Nagyon lógtam, nem tudom mikor küzdöttem ennyire, úgyhogy erre lett elég” – tette hozzá Érdi Mári.

_MG_9130 erdi mari (1)

Vadnai Benjaminnak tizenkét csomós szele volt, az első futam bent volt az öbölben, a strand előtt, a második pedig kint a niterói pályán, ahol két és fél méteres óceáni hullámok voltak, továbbra is 12 csomós széllel. „A bal oldalról tekerte ki az áramlás a mezőnyt, aki a legjobban tudott tisztán kijönni bal oldalon, az nyert. Én nem ott kezdtem, de aztán fel tudtam jönni. Abban a futamban lettem 25. A bő szeles szakaszok továbbra is nagyon jók voltak, nagyon örültem, hogy azokban legalább gyors vagyok. Nemigen volt étvágyam a verseny alatt, sok súlyt is vesztettem, ezért a krajctempót nem igazán tudtam tartani, de hátszélben nagyon jókat jöttem, és örülök, hogy abban legalább az élmezőnybe tartozom” – nyilatkozta a magyar versenyző.

vadnaibenjamin

Benjamin egy kicsit előrébb várta magát, megelőzte egy-két olyan versenyző, aki nem szokta, de ő is előrébb végzett néhány olyannál, akit korábban nem sikerült legyőznie. „A kezdéshez képest szerettem volna előrébb végezni, mert az elején nagyon jó futamaim voltak nyitásként. Inkább feljövök a 40. helyről a 33.-ra, mint hogy visszaessek a 20.-ról a 33.-ra. Kis szélben sokkal jobban mentem volna, a várakozásokhoz képest sokkal erősebb volt a szél. Súlyban sem úgy készültem, mert amikor három hetet edzettünk itt, akkor csak kis szelek fújtak, az olimpia alatt pedig egyszer sem fújt 12 csomó alatt, azaz nem teljesen erre készültünk. Jó helyezésnek tartom ezt a 33.-at, de inkább a jó futamoknak örülök. Voltak persze rossz futamok, amelyek miatt csalódott vagyok, de a jók, amikor elöl tudtam vitorlázni, és nem voltam alárendelt szerepben, azok nagyon jók voltak” – fűzte hozzá Vadnai Benjamin.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!