Lakókomplexum lesz a tihanyi Kenderföldeken

Az ingatlan, ahol a beruházás megvalósulhat, része a Balaton-felvidéki Nemzeti Park országos jelentőségű védett természeti területének, valamint országos jelentőségű tájképvédelmi övezetnek is.

A tihanyi rév közelében, a Kenderföld utca 10. alatt, az 1842-es helyrajzi számon létrejövő tömb vegyes rendeltetésű lesz, az elképzelések szerint az állandó lakhatás mellett vendéglátási funkciója lesz. A rendelkezésre álló terület 11 352 négyzetméternyi, ebből 1656,24 négyzetmétert építenének be. Az üzemeltetés kezdete 2023. október.

A régi szennyvíztelep mellett található, rossz állapotú kerítéssel övezett ingatlan korábban egy mély fekvésű, vizenyős terület volt (kenderföldként hasznosították, a helyiek lápként emlegetik), amelyet időközben feltöltöttek. Most nagyjából a felén különféle építőanyag és törmelék anyagdepóniák, zöldhulladékkupacok, lerakatok, gépek által kijárt útvonalak, gépparkoló van, illetve korábbi épületek nyomai, alapjai is felfedezhetők helyenként. A terület fennmaradó része erősen bolygatott állapotú növényzettel borított, néhány idősebb fás szárú egyed mellett alapvetően lágyszárúak, cserjék uralják. A helyszíni vizsgálat nyomán tartósan megtelepedett védett fajként csak a fürge gyíkot azonosították.

A beruházásnak helyt adó ingatlan közösségi jelentőségű, természetvédelmi rendeltetésű, Natura 2000 területet, helyi jelentőségű védett természeti területet, a Nemzeti Ökológiai Hálózathoz tartozó területet, egyedi tájértéket, ex lege védett területet nem érint. Érinti azonban a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területéhez tartozó, országos jelentőségű védett természeti területet, így a törvényben foglalt táj- és természetvédelmi szabályokat figyelembe kell venni a megvalósítás során.

Az építési engedélyezési dokumentációban, valamint az építészeti műszaki leírásban foglaltak alapján a beruházás a Tihany hatályos településrendezési terve szerinti előírásoknak megfelel: az ingatlan övezetben megengedett beépítési százaléka (max. 15 százalék), a zöldfelület aránya (min. 60 százalék), az épületmagasságok (max. 10,5 méter), a homlokzatmagasság (max. 12 méter) értékei mindhárom épület esetén az előírások szerintiek.

A cikk folytatása megtalálható ide kattintva.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!