Lagoon Seventy7 – Sportos kényelem

maxresdefaultA többtestű hajókról az átlagember nem azt feltételezi, hogy kényelmes túrázásra tervezik őket, sokkal inkább a nagy vizek kihívásait szem előtt tartó, a fedélzeten le-föl pattogó öreg tengeri medvéket képzelünk a fedélzetükre. Pedig a Lagoon 77 lábas katamaránja nemcsak kihívásokkal, de megoldásokkal is csábít.

Az biztos, hogy már a hivatalos leírásai alapján sem mindennapi katamaránról van szó. Igaz, a Lagoon már 1985 óta gyárt luxuskivitelű többtestű hajókat, és sok közülük komoly népszerűségre tett szert, de mivel a cég maga is zászlóshajóként titulálja a Seventy7-est, elvárható, hogy most tényleg nagyot domborítsanak.

maxresdefault
Teszik is, hiszen a Seventy7 azzal kezdi, hogy mindjárt 15 lábbal hosszabbra „nőtt”, mint a Lagoon-flotta eddigi legnagyobb katamaránja. Huszonhárom méteres hosszához ráadásul 11 méter széles fedélzet tartozik, vagyis a fedélzet alapterülete önmagában megközelíti a 250 négyzetmétert, amit egy luxusapartman is megirigyelhetne. De persze ennél sokkal jobban kihasználta a teret a hajó tervezője, a világhírű olasz Nauta Design, amellyel a Lagoon már több mint hat éve áll szoros partneri kapcsolatban.

st14_SEVENTY-7_cuisine_arriere_2

Körpanorámás szalon
A hajó központi helyisége mindjárt két „emeletet” is elfoglal, mivel a Nauta szakemberei igyekeztek a viszonylag apró testben a lehető legnagyobb kényelmet és eleganciát megteremteni. A felső fedélzeti nappali „alatt” húzódik az ebédlő, amely értelemszerűen nem kaphatott olyan óriási üvegfelületeket, mint a szalon, de homármajszolás közben az ember úgysem a vizet figyeli.

L77-gallery3-6
A szalon sarkában a két navigációs képernyővel is felszerelt kapitányi híd olyan diszkréten bújik meg, mintha a katamaránt nem is kellene irányítani, pedig az összesen 337 négyzetméternyi vitorlafelület kezeléséhez még személyzet sem árt. Nekik az orrban találtak helyet a tervezők, háromszemélyes kabinjuk ráadásul nem nevezhető megalázóan kicsinek, hiszen a legfeljebb hatfős legénység számára 20 négyzetméter plusz mosoda áll rendelkezésre.

588818450_1280x720
Nyilván ugyanekkora tér jár annak, aki kifizeti a hajó majdani borsos árát, hiszen a kapitányi kabin – amelyet a felső fedélzet első részében alakítottak ki – szintén 20 négyzetméternyi teret foglal, csak éppen kétszer. A tulajdonosi élettér ugyanis nem elégszik meg a fenti „nappalival”, a hálófülke a fedélzet alatt található egy 180×200-as franciággyal.

20535-9712761

Variálható kényelem
A luxusjachtoknál a legritkábban alkalmazzák azt a megoldást, hogy a vevő azt kapja, amit a tervezők megálmodtak. A Seventy7 esetén sem kell a tulajdonosnak beérnie mások képzeletének gyümölcseivel, hiszen a hajó fő fedélzetének luxusszalonja többféle kialakításban is rendelhető. Persze bármit is álmodik meg a hajó leendő tulajdonosa, annak kialakításához a lehető legigényesebb alapanyagokat használják fel a Lagoon műhelyeiben. A „legózható” terület pedig egy újabb (!) 25 négyzetméteres helyiség, amely összességében már elképesztő teret jelent egy mindössze 23 méteres jacht esetén.

20535-9712760

Lagoon Seventy7 technikai adatok
Teljes testhossz: 23,28 méter
Testhossz a vízvonalnál: 22,6 méter
Teljes szélesség: 11 méter
Merülés: 1,9 méter
Vízkiszorítás: 57 tonna
Víztartály: 1500 liter
Üzemanyagtartály: 2800 liter
Motor (standard): 2×180 LE
Belső tervezés: Nauta Design
Hajóépítés: VPLP

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!