Küzdöttek a széllel a Füred Kupán

2017. augusztus 15.
Címkék :

Izgalmakban nem volt hiány a Balatonfüredi Yacht Club által rendezett XIV. Füred Kupa One Design Trophy Kupa versenyen. Míg legtöbbször a szélhiány teszi próbára a versenyzőket és a rendezőséget, a mostani hétvégén az üvöltő szeleké volt a főszerep.

A versenyre nyolc hajóosztály 52 egysége nevezett, többen a beígért viharos erejű szél miatt léptek vissza a versenytől, így a rendezőség összevonta a két pályát.

A meteorológiai előrejelzés által beígért viharos erejű szél már péntek este heves villámlással és futó zivatarokkal érkezett meg, amely a verseny napjára, szombatra tovább erősödött, így az első napot a teljes mezőny szélcsillapodás iránti vággyal telve töltötte a parton. A szélmérő 25-27 csomós átlagszelet, 35-40 csomós pöffökkel mutatott.

A verseny második napjának reggelén sem volt túl kecsegtető a helyzet, továbbra is 20-22 csomós szél fújt, így ismét a várakozásé volt a főszerep. Az első futam végül 11 órakor vette kezdetét, és a mezőnynek 20-25 csomós, erős ráfújásokkal tarkított északias széllel kellett megküzdenie, amely a futam végére enyhülést mutatott.

Az első futamból távol maradt hajók nagy része a második futamban már rajtvonalhoz állt, és a jobb oldali kilengésekkel tarkított szél igazán próbára tette a versenyzők taktikai készségét. Összesen 38 egység teljesítette a második futamot. A harmadik futam már viszonylag enyhe szeles volt, de már nem annyira lengedező, így egy kellemes záró futamot sikerült rendezni.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!