Különleges versenyvitorlás épül Olaszországban

Az új F70-es igazi vadmacska lesz, ultrakönnyű, foil-svertekkel megtámogatott, karbon kompozit hobbivitorlás és versenygép.

„Teljesen tudatosan választottuk a 70 lábas (21,4 méter) hosszt, ebben a méretben már lehet jó megoldást kínálni, ha az ügyfél sokoldalú vitorlást szeretne. Itt még kis létszámú legénység is elég, simán lehet váltani az üzemmódok között, meg tudunk felelni a túrázás és a versenyzés követelményeinek, miközben nem szállnak el a költségek” – mondta el Shaun Carkeek, a Carkeek Design Partners vezető tervezője.

Marcello Persico, a Persico Marine elnöke hozzátette: „Nagy megelégedésünkre szolgál, hogy tető alá hoztuk ezt a megállapodást a Carkeek Designnal, és foil vitorlással jelenhetünk meg a szabadidős hajózás piacán. Rán VII-esük 2018-ban, az átadás évében elnyerte a World Sailing Boat of the Year címet, meggyőződésem, hogy az F70-es is úttörő lesz.”

Fejlett vezérlési rendszerének köszönhetően minden szélerő és -szög mellett könnyen és megbízhatóan fenntartható lesz a nagy sebesség. A nagy méretű emelősverteket úgy méretezték, hogy az F70-es már 10 csomós szélsebességnél képes legyen kiemelkedni a vízből. Mivel fontos szempont volt, hogy a foilokat be lehessen hajtani a hajó alá (ez például a kikötéseknél jön jól), fejlesztettek az America’s Cupon és az IMOCA-osztályban már bevált megoldásokon.

Az F70 paraméterei
Teljes hossz: 21,4 méter
Szélesség: 5,2 méter
Merülés: 4,5 méter
Vízkiszorítás: 10 000 kg
Nagyvitorla: 190 négyzetméter
Orrvitorla: 145 négyzetméter
Reacher: 270 négyzetméter

Bemutatóvideó:

YouTube video

(fotók és forrás: persicomarine.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!