Különleges sziget épül az Északi-tengeren

Dánia, Hollandia és Németország létrehozna egy mesterséges szigetet az Északi-tengeren, az oda telepített szélfarm pedig 80 millió ember áramellátását biztosíthatná. Az energiaszigetet az úgynevezett Dogger-padon, Anglia keleti részétől 100 kilométerre építenék meg.

A Dogger-pad egy nagy kiterjedésű homokpad az Északi-tengerben. A terület viszonylag alacsony tengerszint feletti magassága és a sok szél ideális hellyé teszi a zöldenergia termelésére. A leendő energiasziget hat négyzetkilométer lenne, és körülötte több ezer szélmalmot telepítenének, amelyek mind a szigeten lévő energiaelosztóhoz kapcsolódnának.

A dán Energinet.dk, illetve a holland és német TenneT villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányító társaság március 23-án írnak alá egy szerződést, ami után közösen elkezdhetik kidolgozni a projekt megvalósítását. Az elsődleges cél a sziget és az energiaelosztó létrehozása, amely 30 GW áramot lenne képes összegyűjteni, hosszú távon pedig a 70-100 GW a cél.

A 70 GW elég lenne 80 millió ember áramellátásának biztosítására, ami közel négyszer annyi, mint Dánia és Hollandia teljes lakossága – írta az index.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!