Különleges pillanatok: óriási bálnákat filmeztek az Adrián

Hatalmas bálnákat filmeztek le horgászok az Adriai-tengeren, a horvátországi Vis sziget közelében.

Az állatok nem vették észre, hogy van valaki a közelükben, így természetesen viselkedtek, és szerencsére nem is zavarták meg őket. Vélhetően élelmet kerestek, teljes nyugalommal és zavartalanul. A bálnák számára a legnagyobb veszélyt az ember jelenti, hiszen az emberek által termelt műanyag hulladékot is megeszik, mert azt hiszik, hogy plankton. A hajók zaja megzavarja a kommunikációjukat és a szaporodásukat, nem beszélve az esetleges ütközésekről, amelyek következtében el is pusztulhatnak.

Az Adrián jellemzően nem látni bálnákat, de tavasszal és nyáron néhány példány fel-felbukkan a dél-dalmáciai és közép-dalmáciai szigeteknél.

Horvátországban védett állat a bálna. A horvát Kékvilág Tengerkutatási Intézet minden évben felhívja a figyelmet, hogy az állatok békések, a helyiek és a turisták ne közelítsék meg őket, ne ingereljék és ne kövessék őket a hajókkal.

Fotókat és videókat azonban szívesen fogadnak, mert azok segíthet a kutatóknak a munkájukban, hogy minél többet megtudjanak az Adriai-tengerben úszó nagytestű emlősökről.

YouTube video

(MTI)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!