Különleges lesz az idei Kékszalag

Több mint 600 indulót vár a Magyar Vitorlás Szövetség az idei, jubileumi 50. Kékszalag Erste Nagydíjra. A versenyen elindul a többszörös olimpiai bajnok osztrák Roman Hagara vezette Red Bull csapat is.

A végső győzelemre esélyes Roman Hagara és Hans P. Steinacher olimpiai, világ- és Európa-bajnok vitorlázók vezette Red Bull Extreme Sailing Team is részt vesz az ötvenedik Kékszalagon. Az idei év legnagyobb szenzációja, hogy az Amerika Kupa versenysorozat korábbi csodahajója (AC 45) is a Balatonra került. A csúcstechnika olyan érzékeny, hogy Kaiser Kristóf kormányos szerint van, hogy a kötelek húzásánál olykor csak 5 centin múlik, hogy a hajó 40 km/h sebességgel repül, vagy csak 20-szal. Egyik legnagyobb vetélytársuk az Opel Fifty-Fifty nevű kéttestű hajó, amely szintén világszínvonalat képvisel, valamint a tavalyi első, tizenháromszoros győztes Litkey Farkas vezette Festipay.

Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára kiemelte: „Bízunk abban, hogy a vitorlástársadalom ünnepén rekordszámú egység áll majd rajthoz, az idén több mint 600 hajót várunk. Az esemény rangjának megfelelően nem csak a vitorlázókra gondoltunk, Balatonfüreden, a parton is számos program és érdekesség várja az érdeklődőket.” Balatonfüred és a Kékszalag összefonódását jelzi az is, hogy a jubileumi esemény pont Anna-napon rajtol. A város ikonikus rendezvényét, az Anna Bált a Kékszalag rajtja előtti hétvégén, július 21-én rendezik, amely a tókerülő regattát megelőző Fehér Szalag verseny napja is, így a figyelem már ekkor Balatonfüredre irányul.

A verseny előtt elindul a Kékszalag Roadshow is, amely négy hétvégén át népszerűsíti a versenyt és a vitorlázást a Balaton körül. A főtitkár szerint az 50. Kékszalag Erste Nagydíj abból a szempontból is különleges, hogy egy út kezdetét jelenti. Ennek keretében a Magyar Vitorlás Szövetség az eddiginél is nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy minél több ember számára tegye elérhetővé a vitorlázást, így pedig hozzájáruljon a vitorlásturizmus fejlődéséhez.

A jubileumi versenyen nemcsak a célvonalon elsőként áthaladó hajót ünnepelik, rengeteg egyéb díjat osztanak ki az indulók között. Az abszolút győztes idén is elnyeri a tradicionális Herendi porcelán kupát, szokás szerint minden hajóosztály helyezettjeit díjazzák, emellett pedig a klasszikus osztályok legeredményesebb hajója; a legjobban navigáló hajó csapata, továbbá a legidősebb és legfiatalabb versenyző is díjat kap. Az 1940-ben és 1942-ben rendezett Kékszalagon győztes hajó kormányosáról, Gordon Evelynről elnevezett különdíjban részesül az abszolút értékelésben legeredményesebb női kormányos is.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!