Különleges hajóroncsra bukkantak a régészek

2020. szeptember 28.
Címkék :

A kutatók szerint a gőzössel az 1850-es években majákat szállítottak a kubai cukornádültetvényekre, ez az első azonosított rabszolgahajó, amely a maja foglyokhoz köthető.

A La Union nevű lapátkerekes gőzös roncsát 2017-ben fedezték fel, de a mexikói Nemzeti Antropológiai és Történelmi Intézet munkatársai csak most tudták azonosítani a hajót a korabeli dokumentumok alapján.

Mexikóban törvénytelen volt a rabszolgatartás, de a korabeli források alapján a La Union és más hajók is szállítottak elfogott vagy nincstelenné vált majákat, akiket végül gyakorlatilag rabszolgaként dolgoztattak a cukornádültetvényeken. A hajó 1861 szeptemberében Havanna felé indult, amikor felrobbant a kazánja, és elsüllyedt a Yucatán-félsziget egyik kikötőjénél, Sisalnál. A szerencsétlenségben a gőzös 80 tagú legénységének a fele és a fedélzeten tartózkodó 60 utas vesztette életét.

A hajóroncs a kikötőtől 3,7 kilométerre, 7 méterrel a felszín alatt feküdt. A gőzöst a fából készült lapátkerék maradványaiból azonosították, a fán a kazánrobbanás tüzének nyomait is megtalálták. A szakértők a hajót üzemeltető vállalat ezüst tárgyait is megtalálták, ezeken szerepel a vállalat emblémája – írta az MTI.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!