Különleges formájú híd épül a Tiszán

Az Európában egyedülálló tiszaugi szerkezet deformált ellipszist formáz, így az 556 méter hosszú híd megjelenése az Alföld egyik jelképére, az ekhós szekérre emlékeztet.

A tavaly átadott Tiszakürt–Kondoros szakaszhoz kapcsolódó 10 kilométeres, Lakitelek és Tiszakürt közötti szakasz az Uvaterv Zrt. tervei alapján valósul meg. A híd kivitelezői rugalmas megoldásai és tapasztalt szakemberei miatt a Peri mellett döntöttek a zsaluzatok kiválasztásakor. A projektben 127 hídgerendát használnak fel, a hídpilonok végső magassága több mint 50 méter lesz.

A Lakitelek és Tiszakürt közötti új gyorsforgalmi útszakasz impozáns részét a hozzá tartozó keretműtárggyal együtt a tervek szerint szeptemberben adják át, az alépítményi munkarészek már több mint 70 százalékos százalékos készültségi szintnél tartanak.

Nem csak Európában, a világon is mindössze néhány olyan szerkezet található, amelyhez hasonló – itthon úttörőnek számító – beruházás épül az M44-es gyorsforgalmi út Lakitelek és Tiszakürt közötti szakaszán. A Peri zsaluzási megoldásaival kivitelezett híd teljes hossza 556 méter, amelyből a 307 méter hosszú mederhídszakasz biztosítja a folyó feletti közlekedést.

YouTube video

A látványt egyedivé varázsoló pilonok deformált ellipszis alakúak, a ferdekábeleken függesztett hídpályát pedig legyező formájú szabad kábelelrendezéssel rögzítik, így a szerkezet összképe ekhós szekérre emlékeztet. Az új tiszaugi Tisza-híd háromnyílású hídként jön létre, legnagyobb szabadnyílása 152 méter lesz – írta a magyarepitok.hu.

(fotó: magyarepitok.hu)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!