Különleges éttermek a Balaton körül

A Balaton körül egyre több a vendéglátóhely, bisztró, étterem, és bár ezek egyelőre zárva vannak, reméljük, nemsokára megtelnek emberekkel, akik egyre többet vándorolnak az egyes települések között hajóval, biciklivel vagy autóval. Bemutatunk néhány víz közeli helyet, amelybe érdemes betérni.

Kistücsök – Balatonszemes – A gasztroforradalmár
Ételeiken és a boraikon keresztül szólnak régiójukról, a Balatonról. Elengedhetetlen számukra a helyi hagyományok és alapanyagok tiszteletben tartása, de a megújításukat, valamint az innovációt is szem előtt tartják. Kiváló magyar konyha közérthető ételekkel, hangulatos belső éttermi résszel és terasszal vár az ide betérőkre. Borlapja egyedülállónak számít, és az egész kínálata remekül reprezentálja a térség értékeit. Emellett arra törekszenek, hogy a környékbeli termelőket folyamatos megrendelésekkel lássák el.

Paletta – Balatonboglár – Part menti csúcsgasztro
Bezerics Dani, a balatoni beachfood egyik szülőatyja az a fajta vendéglátós, aki majdnem mindig ott van a „placcon” – vagy a siófoki Palettában, vagy a balatonbogláriban, ahol szintén érdemes kikötni. Helyi alapanyagok, újító lelkesedés, ikonikus nevek, balatoni hagyományok innovatív tálalásban.
Bezerics Dani misszióként tekint a Balaton népszerűsítésére és a regionális összefogás megteremtésére. Céljának és küldetésének tekinti, hogy kiváló minőségű alapanyagokból, elérhető áron, közkedvelt és közérthető, ám mégis modern és a kortárs gasztronómiai elvárásoknak megfelelő ételeket szolgáljon fel.

Fenyves Yacht Klub – Balatonfenyves – Az elegánsan laza
Egyszerűség, harmónia és felfedezés. Ezek várják az étterem vendégeit, ha megkóstolják a kínálatukat, amelyben harmonikus és letisztult ízekre törekszenek. Küldetésük, hogy jó alapanyagokból, szakszerűen elkészítve, folyamatos minőségben és professzionálisan szolgálják ki vendégeiket.
Nyáron napvitorlák, gondozott park, fahajót formázó gyerekjátszókert és dizájnkonténerek, valamint a Balaton tölti be a minden szempontból tökéletes látóteret.

Kalóz strandbisztró – Fövenyes – Strandbüfé a lángososon túl
A Kalóz Strandbisztró étlapja ötletes és izgalmas „beach food” kínálaton alapul. Az elmúlt években sokat kísérleteztek, miként tudnák a világszerte ismert street food kreációkat, valamint tradicionális magyar ételeket modern, egészséges, balatoni strandbisztrós köntösben megalkotni.
Így született meg a harcsa&krumpli, vagyis a balatoni fish&chips, a vietnami–magyar kalóz „főleves”, a grill-lapon sütött burgerek széles választéka, a gyrosos vagy a parajos-túrós lepény. Továbbá finomak a saláták, egészséges, tradicionális, innovatív ételeket ehetünk és balatoni borokat, söröket, szörpöket ihatunk mellé.

Alsóörs Marina – Alsóörs – Modern fuvallatok
A fenyvesi jachtkikötő párja a Balaton északi partján, Alsóörsön. Itt is megvan a panoráma, a harmónia, a helyi alapanyagok használata az étteremben, maga az épület és a kikötő pedig letisztultan modern, mégis barátságos.
Orosz Gergely séf folyamatosan újít, mindig 2-3 ételt cserélnek le a szezonális alapanyagoktól ihletődve, de parmezános csirkét és angusburgert folyamatosan kapni.

Csigaház Kisvendéglő – Balatonföldvár – Klasszikus vasárnapi
A balatonföldvári hajóállomás fogadóépületében helyet kapott kisvendéglő teraszán minden nyáron rengeteg törzsvendég fordul meg, az étterem vezetői azt mesélik, vannak családok, amelyek az egész nyaralás alatt minden nap itt ebédelnek. Ez jó kiindulás, ha meg szeretnénk határozni, milyen a Csigaház. Korrekt, szerethető, házias. Extra, hogy van reggeli, 7-kor nyitnak, így már ekkor kaphatunk tepertőkrémet, padlizsánkrémet, bundás kenyeret. Az étlapon aztán ott sorakozik a hagymás rostélyos, a resztelt máj, a halászlé és persze a savanyúságok sem hiányoznak.
Konyhája hagyományos-magyaros, jellegéből és kínálatából adódóan elsősorban a napi ebédelésre, gyors, tartalmas étkezésre jó választás.

(Cikkünk eredetileg és teljes terjedelmében az Aqua Magazin 148. számában jelent meg. Fizessen elő rá, hogy ne maradjon le exkluzív tartalmainkról!)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!