Különleges ajánlat a Horvátországba készülőknek

2020. szeptember 18.
Címkék :

A horvátok jövőre forradalmian új vízumtípust vezetnek be, amellyel a home office-ban dolgozó külföldieket szeretné az országba csalogatni.

A nomádvízumnak nevezett belépési, tartózkodási engedélyt olyan állampolgárok szerezhetnék meg, akik eleve távmunkát végeznek, de állandó lakhelyük a koronavírus szempontjából kockázatosnak számít. A digitális nomádok többnyire IT-szakemberek, újságírók, művészek, szabadfoglalkozásúak, akiknek csak jó minőségű internet-hozzáférésre van szükségük. A kormány úgy véli, hogy a külföldi távmunkások szívesebben dolgoznának egy adriai strandról, mint otthonról, ezért bízik a vízum sikerességében. Továbbá a turizmus számára is lehetőséget lát ebben az elképzelésben, hiszen a digitális vándoroknak szállásra is szükségük van, és nyilván az országban költik majd el a jövedelmük egy részét.

Arra számítanak, hogy a legtöbben az Egyesült Államokból, valamint Ázsiából igénylik majd a 12 hónapra érvényes, de fél évre meghosszabbítható nomádvízumot. Kiállítási feltétele, hogy az igénylő igazolni tudja munkaviszonyát, és legalább kétezer eurós havi jövedelme legyen. Ha az érintettek közül valaki munka nélkül marad, akkor egy hónapon belül el kell hagynia az országot, de ha van megfelelő anyagi fedezete, a vízum lejártáig maradhat.

Az ötlet egy Splitben élő holland üzletembertől származik, aki nyílt levélben fordult Andrej Plenković konzervatív kormányfőhöz. Ezután a miniszterelnök személyesen fogadta, és a találkozó után született meg a jogszabálytervezet. Annak elfogadásáig azonban még számos részletet ki kell dolgozni, például tisztázni kell az egészségbiztosítással és az esetleges adózással kapcsolatos kérdéseket – írta a Figyelő.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!