Krka Nemzeti Park – a horvát kincs

A Krka Nemzeti Park csupán 17 km-re található Šibeniktől, a népszerű horvát nyaralóközponttól. A nemzeti park a Krka folyó nagy részét, Skradintól Kninig tartó szakaszát foglalja magában. Számos szikla, vízesés, különleges állat- és növényvilág található a parkban.

18 halfajból 10 a világon egyedül csak itt él, ráadásul 222 madár- és 18 denevérfaj színesíti a park állatvilágát. A nemzeti park tehát nagyszerű kiránduló desztinációnak ígérkezik, akár már májusban is.

Krk_waterfalls

A nemzeti park környéke műemlékek szempontjából is értékes. Római és középkori épületek feltárásai találhatók itt, de az is bizonyított, hogy ezen a területen már az őskorban is éltek emberek. Legértékesebb műemléke a vízesésen túl a Visovac sziget, amely Horvátország egyik legértékesebb kulturális emléke. A szigeten található ferences kolostorban ugyanis értékes történelmi emlékeket őriznek. A szigeten egyébként az ott élő állatok – nyulak, pávák – szabadon mászkálnak.

Krk Nemzeti Park

A park legismertebb látványossága a Nagy vízesés (Skradinski buk), amelyet 17 vízesés alkot. Átlagos áramlási sebessége 43 m3 télen, míg 18 m3 nyáron. Ez Európa egyik legszebb mészkő vízesése. Érdemes fürdőruhával érkezni, mert itt a Krka vízesés előtti medencében fürdeni is lehet.

krka_nemzeti_park

A nemzeti park busszal, hajóval és gyalog egyaránt körbejárható. Ha a skradini bejáratnál parkolunk le, akkor 3 km-es hajózással visznek fel a nagy vízeséshez: a Skradinski bukhoz. A városból minden egész órakor indul hajó felfelé, míg a vízeséstől mindig félkor indulnak a járatok vissza.

krka_3

Az 1900 méteres túraútvonalon a vízesést körüljárva lehet gyönyörködni a nemzeti park színes élővilágában, a vízmosásokban. A folyó jobb partján lévő lépcsősor mozgáskorlátozottak számára nehezen vehető igénybe, babakocsival viszont még igen. A balparti lépcsőkhöz akadálymentesített rámpa is készült. Az egyes vízesések között 3 szakaszon közlekednek további hajójáratok, amelyek útvonala magába foglalja az egyes nevezetességek megtekintését 30 perces időtartamban.

Krka-Wasserfaelle

Forrás: Wikipedia

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!