Kritikus a balatoni vízhelyzet

A Balaton átlagos vízállása vasárnap óta 130-ról 131 centiméterre emelkedett, a Sió-zsilipen az elmúlt napokhoz képest még egy kicsit növelték a vízeresztés sebességét.

A következő napokban 40-48 km/h-s maximális sebességű, északi-északnyugati széllökésekre is számítani lehet, ami a déli part felé nyomhatja a vizet. Továbbra is harmadfokú vízkárelhárítási készültség van érvényben több tóparti településen.

A Sió-zsilip határt szab a vízeresztés gyorsaságának. Napok óta maximális (60 köbméter/sec) sebességgel engedik a Balaton vizét a Sió-csatornába, amit hétfőn még egy kicsit fokoztak, 62,3 köbméterre emelve a zsilipen áteresztett víz másodpercenkénti mennyiségét. A Sió gát alatti vízállása a tegnapi rekordmagasságról 1 centimétert csökkent (310 cm).

A hétfőn 18 órakor mért adatok szerint a tó siófoki vízmércéhez viszonyított vízállása Balatonmáriafürdőnél maradt a legkritikusabb, 137 cm. Keszthelynél 131, Fonyódnál és a vele szembeni Badacsonynál 134, Balatonfűzfőnél 133, Tihanynál 134, Balatonakalinál 132 cm-es vízszintet mértek – írta a hirbalaton.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!