Középkori találmány a szörf?

Egy olasz történész, Nicola Zanella szerint nem Polinéziából, hanem Kínából származik a szörfözés, amelyet már a Szung-dinasztia idején is űztek.

Zanella először akkor kezdett el erre gyanakodni, amikor 2006-ban egy kunmingi buddhista templomban járva meglátott egy domborművet, amely megvilágosodott buddhistákat ábrázolt. Nem ez volt az igazán érdekes, hanem az, hogy a középen álló alak pont úgy nézett ki, mint egy szörfös, aki deszka helyett egy hatalmas halon egyensúlyozott.

Az ottani szerzetesektől hiába próbált információt szerezni, azt sem tudták, mi az a szörfözés. Mindössze annyit tudott meg, hogy a domborművön látható emberek Hangcsouban éltek. Több sem kellett neki, azonnal elmerült a kínai irodalomban, és rátalált egy történetre, ami látszólag megmagyarázza a látottakat.

A történet egy ünnepségről ír, amelyen Szung császár és a nemesek szórakoztatására több száz borzolt hajú, tetovált bátor „vízi ember” száz és száz trükköt mutat be az óriási hullámokon a Csientang folyón, miközben a náluk lévő zászlónak még a rúdja sem lesz vizes.

Emellett több olyan forrást talált, amely arra utal, hogy ezek az emberek eközben egy deszkaszerű tárgyon álltak. Miután a Szung-dinasztia 960 és 1279 között uralkodott, ezért ha a feltételezés igaz, akkor ebben az időszakban Kínában már javában szörföztek – írta a csupasport.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!