Követik-e a turisták a madarakat a Velencei-tónál?

Globális felmelegedés, évszázados környezetpusztítás és rossz önkormányzati döntések – ezek mind hozzájárultak a Velencei-tó tragédiájához.

Az elmúlt hónapokban a vízminőség romlása miatt halak ezrei pusztultak el (június második felében több mint 4 tonna hal veszett oda az oxigénhiány miatt, az állomány másfél százalékkal csökkent) és strandokat kellett bezárni. A Magyar Országos Horgász Szövetség pedig néhány napja ismét megkongatta a vészharangot, miután hasonló jelenségre lett figyelmes. Bár a mostani tömeges pusztulás jelentősen kisebb mint a júniusi, a haltetemek összegyűjtése és ártalmatlanítása komoly forrásokat emészt fel.

Magyarország harmadik legnagyobb tava mindig is sekély volt, átlagosan másfél méter mély, ezért nem annyira meglepő, hogy hosszan tartó csapadékszegényebb időszakokban szinte gázlóvá apad, sőt átlagosan mintegy százévente ki is szárad. Vészes vízhiány legutóbb 1993 és 2003 forró és száraz nyarain fordult elő, aztán a nedvesebb időszakokban szép lassan újra feltöltődött a tó.

A Velencei-tavat keleten a Császár-patak táplálja, amelynek felső szakaszára már ötven éve víztározók épültek. A zámolyi és pátkai tározó együttesen tíz-tizenegymillió köbméter vizet képes összegyűjteni, ennyi víztömeg pedig negyven centiméterrel emelhetné a vízszintet. A gond csak az, hogy a tározókból is elpárolgott a víz nagy része. A két víz minősége jelenleg jelentősen rosszabb, mint a Velencei-tóé, így a teljes vízkészlet átengedése berobbantaná az algaképződést.

A legnagyobb gondot most az extrém hőség okozza, egy melegebb napon ugyanis 1 centit csökken a tó szintje és 250 ezer köbméter víz párolog el.

A nádasok kivágása, a part körbebetonozása és a velencei korzó kialakítása is megváltoztatta a tó képét, ráadásul a megnövekedett látogatószám óriási környezeti terhelést jelent. A civilek abban bíznak, hogy rövidesen a döntéshozók is megértik: hiába építenek kikötőket és lakóparkokat a partra, ha közben eltűnik a tó.

Az EURONEWS helyszíni riportja:

YouTube video

fotók: infostart.hu, telex.hu

forrás: euronews

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!