Kövessük nyomon otthonról a fókákat és a cápákat

2019. december 23.
Címkék :

Az Egyesült Államok Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Szövetsége (NOAA) és az Egyesült Államok Állattelemetriai Hálózatában (ATN) működő partnereinek köszönhetően a tudósok és a nagyközönség a tengeri állatok telemetriai adatainak nagy adatbázisához férhetnek hozzá az interneten.

Az érdeklődők számára több száz, jeladóval ellátott teknős, fóka, bálna, cápa és más tengeri állat követhető nyomon az online térképen. Műholdas nyomkövető segítségével a tudósok adatokat gyűjthetnek a tengeri állatok mozgásáról, bioritmusáról, valamint a víz hőmérsékletéről és sótartalmáról. Az állatokra rögzített jeladó az adatokat műholdon vagy víz alatti vevőn keresztül továbbítja közvetlenül a kutatóknak.

Elefántfóka mozgása az Egyesült Államok nyugati partjainál

A telemetriai adatok nemcsak alapkutatásokhoz, hanem a természetvédelem szabályozási területein is felhasználhatók. Így például a veszélyeztetett fajokról, a tengeri emlősök védelméről szóló törvény végrehajtása, a nemzeti környezetvédelmi törvényt érintő elemzések és környezeti hatásvizsgálatok elvégzése során is.

A mentést és a rehabilitációt követően a tengeri teknőst visszaengedték, a rácsatolt nyomkövető eszközzel

2011-től az Egyesült Államok Állattelemetriai Hálózata felépített egy közösséget az állatok telemetriai kutatásai köré. Az idén elkészült az ATN-projekt integrált telemetriai adatbázisa, és az ATN adatgyűjtő központ, amely támogatja a jeladók széles skáláját, és a meglévő Integrált Óceánmegfigyelő Rendszerre (IOOS) épül.

Egy beluga mozgása Alaszka északi partjainál

A sok fajból származó telemetriai adatokkal együtt, egy helyen a tudósok gyorsabban összevethetik az állatok mozgásáról szóló információkat más geokódolt adatokkal, például a NOAA környezeti érzékelőinek térképén az IOOS-on található adatokkal. A diákok, a tudósok és a nagyközönség számára most már olyan egyszerű nyomon követni a jeladóval ellátott tengeri teknősöket, mint a kereskedelmi hajók vagy a repülőgépek mozgását.

Az állatok mozgása megtekinthető ide kattintva.

Juráncsik Norbert

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!