Környezetkímélőbbek lehetnek a hajók

Egyetértési nyilatkozatot írt alá az ABB és a Hydrogène de France: közösen fejlesztenek majd hidrogénhajtású óceánjáró hajókat.

A hidrogénhajtás nem újdonság, az autózásban lassan elkezd terjedni, és több gyártó is ezt várja hosszabb távon befutónak a hagyományos belsőégésű motorok után, az elektromos hajtás helyett. Csakhogy egyetlen konténerszállító hajó több millió autó környezetszennyezését okozza.

Globálisan az üvegházhatású gázok 2,5 százalékáért felel a hajózás, éppen ezért fontos lépés a svájci és a francia cégek tervezett fejlesztése. A szándéknyilatkozat szerint hidrogénhajtású hajókat építenek, amivel jelentősen hozzájárulhatnak az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátáshoz. A cégek abban bíznak, hogy a megoldás nagymértékben hozzájárulhat a tengeri hajózási ipar szén-dioxid-céljainak eléréséhez.

Az ágazat szabályozásáért az ENSZ égisze alá tartozó International Maritime Organization felel, a szervezet célja 2050-ig a felére csökkenteni a károsanyag-kibocsátást a 2008-as szinthez képest – írta az octogon.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!