Korlátozás nélkül utazhatunk Horvátországba és vissza

A Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi képviselete ismertette az aktuális horvátországi intézkedéseket, a határátlépés feltételeit, a Safe Stay in Croatia projektet és az eddigi turisztikai eredményeket.

Higgyetek nekem, ott voltam – ez a jelenleg is futó marketingkampány neve, amelyet egy rövid promóciós film révén be is mutattak.

YouTube video

A Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi képviseletének sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy mivel Magyarország jelenleg az ECDC (Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ) zöld listáján szerepel, a magyar állampolgárok ugyanolyan feltételekkel utazhatnak Horvátországba, mint a járvány előtt – tehát érvényes személyes okmányokkal és további korlátozások nélkül. A magyar kormány június 23-i rendelete a Horvátországból Magyarországra való beutazásra vonatkozó minden korlátozást eltörölt, így a magyar állampolgárok Horvátországból történő visszatérése (kivéve a repülővel történő érkezést) megegyezik a pandémiát megelőző időszakkal – nincs érvényben semmilyen további korlátozás, karantén- vagy teszt-oltási igazolás kötelezettség.

A magyar turisták számának és az általuk eltöltött vendégéjszakák növekedése az év első felében
Az E-visitor rendszer adatai szerint 2021 első felében valamivel több mint 54 ezer magyar turista látogatott el Horvátországba, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma több mint 230 ezer. Az előző év azonos időszakához képest ez közel 90 százalékos növekedését jelent a turisták számát, 105 százalékot pedig vendégéjszakákat illetően.

Valamennyi tengerparti megyében nőtt a magyar turisták és az általuk eltöltött vendégéjszakák száma, a legnagyobb növekedést Isztria megyében könyvelték el, ahol a magyarok száma 150, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma pedig 165 százalékkal növekedett a tavalyi év első feléhez képest. A legtöbb vendégéjszakát Rovinj, Vir, Crikvenica, Opatija és Poreč településen realizálták.

A Golden Pen Díj átadása
Az Aria Hotelben megrendezett sajtóeseményén a HTZ budapesti irodája átadta a Golden Pen Díjakat azoknak a magyar újságíróknak, akik 2020-ban jelentős sajtóanyagokat tettek közzé Horvátországról. A díjazottak: Lakatos Melinda a Femcafe.hu-n megjelent cikkért, Pató Márton és Kupec Zsolti az M2Petőfi TV riportjaiért, Toppler Dorina az influencerek kategóriájában a toppdorina Instagram-oldalon közzétett bejegyzéseiért és Nagy Vivien a Fifty pair of shoes blogon megjelent anyagáért. A díjátadó ünnepségen és az isztriai tanulmányúton részt vett Élő Bence– az Élj Határok Nélkül közösségi oldalakon megjelent bejegyzéseiért az influencer kategória döntőse, valamint a tévés anyagok kategóriában Bárány Róbert és Molnár Gábor, akik az Ozone TV-n a kevésbé ismert horvát úti célokat bemutató Croatia-Off the beaten track című filmnek köszönhetően kerültek be a döntősök közé.

Bárány Róbert egy röviden prezentálta isztriai tartózkodásukat, ennek során új anyagot rögzítettek Horvátországról, amelyet hamarosan az Ozone TV is bemutat.

Új utazási lehetőségek Horvátországba
Az idén nyáron először indul útjára a Budapestet és Zadarral összekötő repülőjárat (Ryanair). A hetente kétszer (csütörtökön és vasárnap) üzemelő járat nemcsak azoknak nyújt remek lehetőséget, akik Dalmáciába indulnak nyaralni, hanem azoknak is, akik egy rövidebb city break kiruccanásra vágynak. Egy másik új lehetőség a horvátországi utazáshoz a Budapest és Rijeka/Split közötti vonatjárat (Regio Jet), amely a nyári hónapokban naponta üzemel.

(fotók: htz.hr, Pinterest, croatia.hr)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!