Kopár István célba vette a 3. helyet

A magyar származású, de amerikai színekben induló versenyző nagy versenyben van a harmadik helyért a Golden Globe Race-en.

Január végén érkezett a célba a francia Jean-Luc van den Heede, aki ezzel nemcsak a leggyorsabb, de a legidősebb versenyző is lett, aki teljesítette a földkerülő versenyt. Kétszáztizenegy nap, 23 óra 12 perc és 19 másodperccel a rajt után ért célba a Golden Globe vitorlásverseny győztese. A hetvenkét éves Jean-Luc van den Heede a brit Sir Robin Knox-Johnston rekordját döntötte meg ezzel.


A második helyezett holland Mark Stats is beért a célba, ám a dobogó harmadik fokáért még nyílt a küzdelem az észt Uku Randmaa és Kopár István között. Az amerikai/magyar hajós mindössze ötszáz mérfölddel van ellenfele mögött, a célig pedig még 3600 mérföldet kell megtenni, ráadásul az elmúlt huszonnégy órában jóval gyorsabban haladt vetélytársánál.

A versenyt 1968 óta rendezik meg, akkor kilencen indultak és csak egyikük ért célba. Különlegessége, hogy csakis hagyományos építésű, hosszúkíles hajókkal szabad indulni, és menet közben csak papírtérképekkel és szextánssal szabad navigálni, semmilyen modern technikát vagy külső segítséget nem szabad igénybe venni – írta a sail-world.com.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!