Komoly fejlesztés előtt a népszerű horvát kikötő

Pár éven belül új gazdája lehet a Vukováron lévő egyetlen horvát dunai teherhajó-kikötőnek. Az állami tulajdonban lévő dokkok nyereségesen üzemelnek, ám a forgalmat a mostani többszörösére, a dolgozók számát pedig a jelenlegi 70 főről több ezerre lehetne növelni.

Annak ellenére, hogy Horvátország Európa egyik legjelentősebb folyami útvonala, a Duna mentén fekszik, a folyami hajózás nem túl fejlett. Négy ilyen kikötője közül kettő a Száván, egy a Dráván, egy pedig a Dunán található. Ezen marinák között ingázik az országban hivatalosan regisztrált 138 teherhajó többsége. E háromezer tonnánál kisebb teherbírású uszályok átlagéletkora 50 év, ezért tulajdonosaik gyakran műszaki gondokkal küszködnek. A szávai kikötők forgalma jelentéktelen, a Dráván Eszéknél lévő dokkok pedig csak magas vízállás esetén használhatók.

A 38,5 hektáros területen fekvő, 450 méter hosszú partszakasszal büszkélkedő kikötő befogadóképessége évente másfél millió tonna. De ennek a kapacitásnak csak a felét tudják kihasználni, túlnyomórészt szemesterményt, főleg búzát és kukoricát mozgatnak itt, pedig a daruk konténerek rakodására is alkalmasak. A 70 alkalmazottat foglalkoztató marina évek óta nyereségesen működik, sőt önerőből fejleszteni is tudott, még a tavalyi pandémia idején is 13 millió kuna (csaknem 610 millió forint) bevétele volt.

A vukovári rakpart magánosításával az állam első ízben 2014-ben próbálkozott, de ez végül adminisztrációs hibák miatt meghiúsult. Tavalyelőtt elkezdődött a cég átvilágítása, ám a járvány megakasztotta a folyamatot. Most újabb pályázatot írtak ki a társaság állapotfelmérésére, nemsokára eredményt hirdetnek, és amint megvan az audit, jöhet a privatizáció meghirdetése.

Az egyetlen horvát dunai kikötő ígéretes lehetőségeket kínál a fejlesztőnek, hiszen amint az ország csatlakozik a schengeni egyezményhez, Vukovár lesz a térség legdélebbi folyami marinája. Ez pedig felgyorsítja a fuvarozást és jelentősen megnövelheti a személyi forgalmat, a dunai turizmust – írta a Figyelő.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!