Kőbányában találtak egy hajóroncsot

2023. január 15.
Címkék :

Egy építőipari vállalat munkásai zúzottkő kitermelése közben egy hajó maradványaira bukkantak egy Kent megyei kőfejtőben. Mivel a hajó mintegy 300 méternyire feküdt a tengerparttól, régészeti szakértők bevonása mellett döntöttek.

Nagyon kevés angol építésű hajó maradt fenn a 16. századból, így ez a felfedezés ritkaságszámba megy. Az a kor a hajózás és a tengeri kereskedelem fejlődésének egy különösen érdekes időszaka volt, amikor a La Manche csatorna Európa nyugati partjainak egyik legfontosabb útvonalaként szolgált.

A szakértők a hajó több mint 100 bordáját gyűjtötték be. A faanyag korát és eredetét meghatározó dendrokronológiai elemzés 1558 és 1580 közé tette az építését, és megerősítette, hogy angol tölgyfából készült.

Ezek szerint a hajó az észak-európai hajóépítés egy átmeneti időszakából származik, amikor a korábbi, a viking hajókon is megfigyelhető klinker (egymást részben átfedő) palánkozatú szerkezetek helyét a karvelpalánkok vették át. Ez utóbbinál a belső szerkezet (a gerinc és a bordák) készültek el először, és erre kerültek rá átfedés nélkül a palánkok.

Ezt a technológiát használták VIII. Henrik híres hajóján, a Mary Rose-on, amely 1509–11 között épült, és azokon is, amelyek az Újvilág atlanti-óceáni partvidékét fedezték fel.

Bár a hajó a tengertől 300 méterre, egy kőfejtőből került elő, a szakértők szerint ez egykor tengerpart volt, és a hajó vagy zátonyra futott a part mentén, vagy hasznos élettartama végén hagyták ott hátra – írta a mult-kor.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!