Klasszikusokkal formálódhat tovább az Ocean Globe Race

Az OGR felülvizsgálja, el tudja-e indítani a Classic Challenge-et, miközben a Földközi-tengerről bejelentkezett egy kikötő a verseny házigazdájának.

A 2023-as Ocean Globe Race 2019. júliusi első bejelentését követően a Whitbread 60-asok és néhány maxi tulajdonosa lobbizott a szervezőknél, hogy saját modern osztályuk is csatlakozhasson a legelső Whitbread verseny 50. évfordulóját ünneplő eseményhez. Az érdeklődő tulajdonosokkal folytatott több hónapos megbeszélések után bejelentették a Classic Challenge-et, és hat csapat fogott bele a tervezésbe, kettő pedig benevezett. Azóta is több csapat mutatott és mutat érdeklődést a Classic Challenge iránt, ám a szervezők még nem kaptak nevezési előlegeket, amelyek garantálnák a flotta méretét. Márpedig annak elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy az OGR „Retro” osztálya mellett egy izgalmas, érdekes versenyt rendezzenek.

Mivel a 60 és 80 láb közötti versenyhajók világ körüli projektre való átépítésére egyre kevesebb idő áll rendelkezésre, az alapító Don McIntyre úgy döntött, hogy az érdeklődőknek 2022. január 1-jéig van lehetőségük előleget befizetni, amivel biztosíthatják helyüket a Classic Challenge-ben. Amennyiben a verseny szervezőihez 2022. január 1-jéig nem érkezik meg legalább négy befizetés, amelyek garantálják az egészséges és versenyképes osztályt, a Classic Challenge elmarad – az előlegeket pedig visszafizetik.

Közben annyi nevezés érkezett a mediterrán térségből az OGR-re, hogy Don és csapata októberben meghívást kaptak Marseille-be, ahol a Société Nautique de Marseille-jel megvitatták a város jelölését az Ocean Globe Race indulási kikötőjeként.

Marseille természetes kapuja Dél-Európának, egyben a régió egyik legfontosabb vitorlás helyszíne, amely az idén több versenynek adott otthont (iQFoil Európa-bajnokság, Sail GP), ezenfelül a várost választották a 2024-es párizsi olimpiai játékok vitorláseseményeinek helyszínéül is.

„Bár a választás esetén megváltozna a hagyományos »Clipper Ship Route«, a helyszín szépsége a világszínvonalú vitorlás-infrastruktúrával Marseille-t érdekes opcióvá teszi – mondta Don McIntyre, az OGR elnöke és alapítója. – Így már négy uniós kikötő pályázik, a döntés 2022 első negyedévére várható.”

Az Ocean Globe Race csapata 2022. január 22. és 30. között a boot Düsseldorf 17-es csarnokában állít ki, és sajtótájékoztatón mutatja be az OGR-résztvevőket.

(forrás: oceangloberace.com, fotók: oceangloberace.com, sailmagazine.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!