Klasszikus thai kedvesség és gondoskodás a kikötőben

Bár a járvány okozta probléma mindenhol nagyon hasonló helyzeteket szül, mindenki máshogy éli meg és kezeli ezeket.

Meglehetősen sokan próbálják egy hajón átvészelni ezt az időszakot. Ki saját elhatározásából, ki kényszerből, de egy biztosan közös bennük. Bármilyen nagy is egy jacht, hetek vagy hónapok után biztosan szűkösnek érzi az, aki ki sem léphet a szárazföldre. Elsőre azt gondolnánk, hogy ne panaszkodjon, aki egy tengerparti kikötőben álló luxusjacht fedélzetére szorulva kénytelen tengődni, de míg mi mégiscsak kimehetünk legalább vásárolni vagy sétálni egyet az erdőbe vagy a folyópartra, míg legtöbben a hajóról sem léphetnek le.

Ahogy a hajókra szorult emberek, úgy a kikötők tulajdonosai és személyzete is máshogy reagál. Hallottunk már méltatlankodó és mindent lezáró, részlegesen – csak a személyzet számára – nyitva tartó és maximálisan segítőkész kikötőkről is.

Annak, aki járt már az Andamán-tengeren vitorlázni, minden bizonnyal ismerős a Phuket Yacht Haven neve. A sziget északi oldalán, Phuket egyik legfontosabb charterkikötőjében hajóflották és szuperjachtok várják az újrakezdést. Egyelőre a helyi szabályok szerint nem hagyhatják el a kikötőt, de a főszezon csak novemberben kezdődik, addigra pedig minden bizonnyal vége lesz a korlátozó intézkedéseknek.

Miért érdekes most mégis ez a hatalmas adriai charterbázisokhoz képest apró kikötő? Azért mert a thaiok a tőlük megszokott kedvességgel és odafigyeléssel törődnek a hajókon veszteglőkkel. Nemcsak bevásárolnak nekik, és segítenek elintézni ügyes-bajos dolgaikat, de Deck to Dock programjuk keretében minden hétfőn és szerdán délután kisebb ajándékokat visznek a hajókhoz zenés felvonulás keretében.

Közben ellenőrzik, hogy minden rendben van-e, szükségük van-e valamire, és a legfontosabb, hogy mosolyt csaljanak az arcokra. Semmi különös, ez csak a megszokott thai kedvesség, amiért olyan szívesen járunk oda.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!