Izgalmas versenyt hozott a Dragon-ob

Remekül sikerült a jövő évi Dragon-Európa-bajnokság főpróbája, azaz az idei Dragon országos bajnokság. Szinte ideális időjárási körülmények között dőlt el a bajnoki cím, amelyet a Nyári Mikulás (Gömbös Loránd, Horgos Tamás, Majthényi Mátyás) nyert meg, ezzel Gömbös Loránd kormányosként ötödször lett magyar bajnok.

A versenyen tizenöt egység, köztük öt klasszikus, fából készült hajó állt rajthoz, amely csütörtökön délután indult. Az első futamot lyukas, kellemetlenül csapkodó északi-északnyugati szélben további kettő követte. A versenyzőknek minden tudásukra szükségük volt, hogy a 14 és 20 csomó között változó erejű, néha 30-40 fokot pörgő szélben optimális irányban és sebességgel vitorlázzanak. A Nyári Mikulás két futamot is nyerve bizonyította, hogy esélyes, a további helyekért a Freyja (Náray Vilmos, Wonke Péter és Ikrényi Gábor), a Luna (Zenthe Ferenc, Kerény Balázs és Bánkúti Béla Gábor), valamint a 7Arts (Tenke Péter, Varga István és Szörényi Ádám) küzdöttek.


Pénteken hasonló, de folyamatosan gyengülő szélben újabb három futammal folytatódott a verseny, amely a klasszikusok közt is igen éles volt. Szombaton némi halasztás következett, majd a mezőny megpróbálkozott egy futammal a gyenge déli szélben. Ezt végül félbe kellett szakítani, majd némi várakozás után megérkezett a várt északi szél. A pálya ezúttal Csopak előtt volt, és Sipos Péteréknek kiválóan sikerült folyamatosan a változó, 8 és 16 csomó között ingadozó és pörgő szélhez igazítani a hosszát és irányát. Így a késő délutánban nyúlóan újabb három futamra került sor, s a kilenc megrendezett futam után már két kiesővel lehetett eredményt számolni.


Vasárnapra már csak egy futam maradt, amelyet 10-kor a szokásos keleti szélben útjára is indítottak, ám ez a szél szokásosan le is állt, így a félbeszakítást követően az eredményeket kilenc futam után lehetett kihirdetni.


Az első helyen Gömbös Loránd csapata végzett, az ezüst Náray Vilmos egységének jutott, a dobogó harmadik fokán Tenke Péterék állhattak. A legjobb klasszikus a Yorikke (Dobos Attila, Kismarty-Lechner Balázs és Juhász György) lett, második a Nemecsek, a legjobb Masters csapat (50 év feletti átlagéletkor) a Tiamat, a legjobb junior az Eragon volt.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!