Kiváló kezdés a Laser Radial-Eb-n

Ragyogó napsütés és frissülő északkeleti szél fogadta az Európa-bajnokság első versenynapján a népes mezőnyt. 32 ország 207 ifjú vitorlázója szállt vízre, hogy a héten 12 futam után eldőljön az érmek és a helyezések sorsa.

A lányok végig egy csoportban vitorláznak majd, a fiúk hat futamig sorsolással vannak két csoportra osztva, utána pedig a legjobbak az arany csoportban, a mezőny második fele pedig az ezüst csoportban küzd tovább. Az olimpiai trapézpályán közvetlenül egymás után pörgött le a tegnapra kiírt két futam, se a szél bizonytalanságai, se szabálytalan rajtok miatt nem kellett várakozni.


„Várakozáson felül fegyelmezett a mezőny, minden csoportnak minden rajtját el lehetett engedni, összesen három korai rajtost kellett óvni. Ezt egy ekkora mezőnynél, különösen az első napon nagyon jó látni. Feltűnt az is, hogy figyelmesen, a szabályokat követve vitorláznak, várhatóan néhány óvást kell csak megtárgyalnia a versenybíróságnak. A szél gyengülésére számítottunk, ezért a pályát ennek megfelelően raktuk ki, emiatt talán egy kicsit túl hamar célba futottak az elsők a végig kitartó, 6-10 csomós északkeleti szélben. Soha rosszabb kezdést” – mondta Majthényi Szabolcs, a verseny operatív igazgatója, tizenkétszeres világbajnok vitorlázó.

A magyar versenyzők is jól szerepeltek, ezzel megmutatták, hogy ebben a kemény és sűrű mezőnyben lehet látványos kiugrásokat is produkálni. A kék csoportban Szűcs Ábel a második futamban negyedikként futott be.


A népes, 19 év alatti vitorlázókból álló mezőnyre, a bizonytalan tavaszi időjárásra és a még jó ideig hideg vízre számítva a rendező Spartacus Vitorlás Egylet a szokásosnál is nagyobb figyelmet fordít a versenyzők biztonságára. Minden hajót GPS-es nyomkövetővel láttak el, a versenyzőknek aláírásukkal kell igazolni minden alkalommal a vízre szállást és a partra érkezést. Megállapodást kötöttek a Vízi mentők Magyarországi Szakszolgálatával, a szervezet jól felszerelt Rupert mentőhajója, orvossal a fedélzetén, a futamok alatt a versenypálya körzetében tartózkodik.


A GPS-es nyomkövetés a biztonsági megfontolásokon túl a verseny figyelemmel kísérését is szolgálja: a szülők, edzők, szurkolók a hivatalos weboldalon és közvetlenül a tavon.hu/lasereb2018 oldalon is megtalálják a futamok élő közvetítését. Az Európa-bajnokság médiamegoldásai egyébként alkalmazkodnak a 19 év alatti versenyzők médiahasználati szokásaihoz. A versenyre létrehozott @laseryouthradial2018 Instagram-oldalhoz már az első napon gyakorlatilag az összes induló csatlakozott. Itt a legfrissebb információktól, a szél előrejelzéstől kezdve egészen rövid verseny videókig és fotókig minden érdekesség megtalálható.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!