Kitiltották az óceánjárókat Velencéből

2021. április 1.
Címkék :

Az olasz hatóságok szerdán kihirdetett döntése értelmében a nagy méretű hajóknak ezentúl az ipari kikötőben kell megállniuk.

Március végével befellegzett az óriás turistahajóknak, Olaszország kulturális minisztere ugyanis bejelentette, hogy – részben az UNESCO kérésére reagálva – kitiltják az óceánjárókat és konténerszállítókat a Giudecca-csatornából. Ezzel csökken környezetszennyezés, illetve a város alapjait pusztító hullámzás mértéke. Dario Franceschini szerint „korrekt döntés született, amire ráadásul évek óta vártunk”. Tény ugyanakkor, hogy a hajóknak az ipari kikötőbe való terelése csak ideiglenes, a kormány és a helyi hatóságok várják az ötleteket a végleges megoldásra.

Legutóbb 2017-ben jelentkezett komoly szándék a tiltásra, tervek is születtek, ám azokat végül nem sikerült megvalósítani. Előtte 2013-ban a kormány törvényjavaslatot terjesztett be, ami a 96000 tonna össztömegnél nagyobb hajókat tiltotta volna ki a Giudecca-csatornából, de az sem ment át. 2019-ben viszont fokozódott a nyomás, amikor egy óceánjáró lebontotta a városi kikötőt, megsebesítve négy embert.

A baleset a Sky News híradójában:

YouTube video

Másik szögből, egy amatőr felvételen:

YouTube video

Jelenleg egyébként a koronavírus-járvány nyomán bevezetett korlátozások miatt szinte nulla a hajóforgalom Velencében, aminek hatására a lagúna vize jelentős tisztulásnak indult.

fotók: thelocal.it; theartnewspaper.com; inexhibit.comforrás: bbc.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!