Kis kikötők, balatoni túrák – Zamárdi, a Balaton Szíve

2018. június 7.
Címkék :

A Balatonon, a sokak által ismert nagy marinákon túl rengeteg kisebb, hangulatos kikötőt, túrázási célpontot találunk. Igaz, ezek jó része csak kis merülésű, svertes vitorlások, vagy elektromos motorcsónakok számára elérhető, ugyanakkor mégis fontos részei a tó életének.

Zamárdiban az önkormányzat által üzemeltetett kikötőt nem nehéz megtalálni, a 3 kilométer hosszú szabadstrand közepén, néhány magasabb épület szomszédságában található. A kikötőbejáratban az északi mólófejen megvilágított vörös hengeres tetőjellel ellátott vörös-fehér, a délin zöld kúp tetőjellel ellátott zöld-fehér csíkozott oszlop áll. (GPS:46.884632-17.9364)

A vízmélység miatt csak kis merülésű hajók tudnak kikötni, maximum 70-80 centiméter a szezon elején, nyár végére ez kevesebb is lehet. A parti oldalon és a nyugati móló partfalánál 48 vascölöpös kikötőhely van. A vendégek számára lehetőségek szerint biztosítanak helyet, elektromos hajóknak töltési pontot, de mind a vízmélység, mind a helyek miatt érdemes előre egyeztetni Czár Lajos kikötőmesterrel. A nyugati móló tövénél ingyenes kishajósólya található. Közvetlenül a parton büfék, éttermek, fagyizók széles választéka. Zamárdi a Balaton egyik leglátogatottabb települése, ezért némileg meglepő, hogy ilyen kicsi az egyébként barátságos hangulatú kikötő. A vitorlásszezon viszonylag későn kezdődik, ennek egyik oka, hogy nincs állandó daru. A hajótulajdonosok összeállva bérelnek daruskocsit egy májusi hétvégén, ha a többségnek jó az időpont. Így egyébként meglehetősen olcsó a daruzás, 5 ezer forint körül van hajónként, csak a szervezés jelent komoly munkát.

Épp vízre tétel volt, mikor ott jártunk, 25-ös és 15-ös Jollék, svertes Hunter, Jod 24, több lengyel gyártmányú vitorlás sorakozott a mólónál, néhány elektromos motorcsónak társaságában. Családias a hangulat, mindenki ismer mindenkit. Csákovics Gyula polgármester az Aqua Magazinnak elmondta, hogy már régóta szeretnék fejleszteni a kikötőt. Idén 10 éve, hogy Zamárdi város lett, ezt a kerek évfordulót szépen megkoronázná egy korszerűbb, tágasabb kikötő, amellyel Zamárdi egy igazi modern, tóparti kisváros képét mutatná. Reményeik szerint a közeljövőben pályázati támogatással mindez megvalósulhat.

Sétatávolságra
Vendégek biztosan érkeznének bőven a vízen is, hisz Zamárdi híres a fesztiváljairól, de egyébként is rengeteg érdekes látnivaló akad itt. A part közelében, kikötőtől rövid sétára találhatunk egy-két régi épületet a 20. század elejéről. Például az Eörsi villát, vagy a klasszicista Lechner villát, illetve az egykor Grand Pensióként üzemelő Szabady villát. A Szabadság téren, a városháza mellett egy gyönyörű fehér szobor áll, Margó Ede alkotása a Magyar fájdalom. Az ő alkotásai díszítik az egyedi hangulatú Üdülőhelyi kápolnát, melynek megépítését az 1920-as években fellendülő balatoni turisztikai élet tette indokolttá. A kikötőtől kissé messzebb, de még szintén sétatávolságra, a Fő utcában áll a barokk stílusú római katolikus templom, Közép-Európa egyetlen francia barokk hangzású orgonájával. Csak pár perces séta a hűs fák árnyékában a Tájház, melynek berendezése egy 19-20. századi jómódú parasztcsalád életkörülményeit mutatja be. Ráadásul erre vezet az út a Millenniumi kilátóhoz is. Igaz ez már nem egy pár perces túra, de a kilátás miatt feltétlen megéri. Külön haszna ennek a túrának, hogy a helyi gazdák borospincéi mellett kell elhaladni. És micsoda véletlen, bort is lehet kóstolni…

A Balaton egyik legszebb panorámájának megcsodálása után a kikötő felé visszasétálva érdemes egy pillanatra megállni a Szamárkőnél, amelyhez több legenda is kapcsolódik. Az egyik szerint erre járt a gyermek Jézus Szűz Máriával és Szent Józseffel szamárháton, s itt látható a kövön Jézus lábának és a szamár patájának nyoma. Más legendák pedig arról szólnak, hogy a követ a tihanyi tűzhányó vetette mostani helyére, vagy éppen a vízözön hagyta ott. Egy régebbi balatoni ismertető szerint pedig a Szentföldről hozták a keresztes lovagok. A régészeti leletek szerint a Szamárkő ősi áldozati helynek számít, a honfoglaláskor pedig határjelként szerepelt. A domb másik végén a Zimek pálinkafőzde található, érdemes előre bejelentkezni kóstolásra. Aki itt tölti az éjszakát is annak érdekes élmény lehet a Kossuth utcában található Kertmozi. Akinek nincs kedve kutyagolni, az a kikötő mellett találhat kerékpár-, e-roller- vagy épp segwaybérlési lehetőséget is.

A Balaton Szíve
A helyi hagyomány szerint minden nyáron összeállnak a fürdőzők, és a strand sekély vizébe begyalogolva a több ezer ember egy óriási szívet alkotva fogja egymás kezét a Balatonban állva. A látványos megmozdulást helikopterről fotózzák le, és minden részvevő kap egy képet emlékbe. A Balaton Szíve, amely a város szlogenjévé vált emlékművet a tóparti sétányon találhatjuk a kikötőtől 5 perc sétára.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!